Hlavní obsah

Atentátník z 11. září dozná u soudu v USA vinu

WASHINGTON

Jediný muž obviněný ve Spojených státech z útoku z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu se chce k činům doznat. Francouzský občan marockého původu Zacarias Moussaoui (36) měl údajně být členem mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá. Jeho obhájci to s poukazem na "duševní nezpůsobilost" mandanta odmítají.

Článek

Americká soudkyně Leonie Brinkemaová již ve středu oznámila, že v pátek částečné přiznání viny francouzského občana marockého původu Zacariase Moussaouiho přijme.

Brinkemaová krátce před tím navštívila obviněného ve vězení, aby se ujistila, že jeho duševní stav mu doznání umožňuje.

Slyšení se bude konat v pátek od 20:30 SEČ ve virginské Alexandrii poblíž Washingtonu. Není jasné, k jakým bodům obžaloby se Moussaoui dozná. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí trest smrti.

Obavy o jeho duševní zdraví

Moussaoui je obviněn z členství v teroristické organizaci al-Kajdá, ze spoluúčasti na útocích v New Yorku a Washingtonu z 11. září 2001.

Zadržen byl ale ještě před útokem. Policie ho zatkla ve státě Minnesota, kde navštěvoval leteckou školu, za porušení imigračního zákona. Až později byl obviněn v kauze atentátů. Od roku 2002 se obhajuje sám, úředně mu byli ale určení obhájci.

Soudní řízení proti němu začalo koncem roku 2001, ale bylo mnohokrát pozastaveno. Moussaoui odmítl na počátku přiznat vinu, ale v roce 2002 při jednom soudním stání v Alexandrii naznačil, že změnil názor.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Během procesu vyvstaly pochybnosti o jeho duševním zdraví. Ze své cely mimo jiné šířil ručně psané vzkazy, v nichž hojně urážel soudkyni a své obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedenácté září a tlakové vlny strachu

Krátce po americké tragédii 11. září 2001, kdy se otřesený svět ještě vzpamatovával z prvního šoku, přispěchali mnozí komentátoři s jednoznačnými tezemi, proč...

Výběr článků

Načítám