Hlavní obsah

Atentát v Nice

Foto: Eric Gaillard, Reuters
Článek

Terčem vražedného útoku řidiče nákladního auta se stal dav lidí v jihofrancouzské Nice, kteří oslavovali 14. července 2016 státní svátek, výročí dobytí Bastily. Nákladní vůz, který byl naložen atrapami zbraní, projížděl davem vysokou rychlostí a nechal za sebou nejméně 84 mrtvých a sto zraněných. Řidičem měl být 31letý Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Policie jej zastřelila.

Kamión se na rušné promenádě Anglais objevil kolem 22:30. Právě ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily.

Podle svědků byly v tu chvíli na místě tisíce lidí. Nákladní vůz podle prokurátora Jeana-Michela Pretreho najížděl do davu v úseku dlouhém až dva kilometry. Policie jej zneškodnila až zhruba po 30 minutách.

Policie útočníka podle listu Nice-Matin identifikovala jako polovičního Tunisana Mohameda Lahouaieje Bouhlela.

Mezi 84 oběťmi nebyli žádní Češi. Jedna Češka utrpěla lehké zranění.

Expert na bezpečnost Afzal Ashraf se domnívá, že za útokem mohou stát radikálové z Islámského státu. Uvedl to v televizi Sky News.

„Lidé padali jako kuželky.“

Podle svědků byl ve voze pouze řidič, a když najel do prvních lidí, začal přidávat plyn. Další svědci hovoří o spoustě bezvládných a zakrvácených těl na ulici. „Viděl jsem najednou létat vzduchem těla lidí,“ řekl reportér agentury AFP.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Útok nepřežilo osm desítek lidí.

„Najednou někdo začal křičet, utíkej, utíkej, je tam útok. Slyšeli jsme výstřely, ale mysleli jsme, že je to ohňostroj. Nastala panika a všichni se dali do pohybu. Snažili jsme se dostat do hotelu,“ popisoval situaci jeden svědek.

Redaktor místních novin Nice Matin Damien Allemand po ohňostroji na pobřeží zaslechl výkřiky lidí: „O zlomek vteřiny později projel kolem šílenou rychlostí velký bílý kamión, řidič točil volantem, aby srazil co nejvíce lidí. Viděl jsem těla padat jako kuželky, slyšel jsem křik, na který nikdy nezapomenu“.

„Bylo tam velké množství rodin. Když jsme se krčili za autem, byla tam matka s malým dítětem a snažila se dcerce vysvětlit, že se nic neděje a všechno bude v pořádku“.

Právě dětské oběti, kterých byl mezi 84 mrtvými nezjištěný počet, udělaly masakr ještě hrůznějším. Sociální sítě se během pár hodin zaplnily desítkami tisíc vzkazů vyjadřujících smutek i rozčílení.

Články k tématu