Hlavní obsah

Atentát v Istanbulu

Foto: koláž s použitím Reuters
Článek

28. června 2016 se stal Istanbul terčem třech sebevražedných útoků. Atentátníci, jejichž identita není zatím známa, se odpálili na Atatürkově letišti. Kromě náloží použili i střelné zbraně. Zabili 43 lidí a dalších 239 zranili. Podle tureckého premiéra Binala Yildirima vedou stopy k Islámskému státu.

Mezi 43 mrtvými bylo i 13 cizinců. „Vše naznačuje, že za útokem byl Dá'iš (arabský akronym Islámského státu), a vyšetřování pokračuje,“ řekl Yildirim, když navštívil zraněné v nemocnici. Podle bezpečnostních expertů je patrná jistá podobnost s březnovým útokem na bruselském letišti. K atentátu v Istanbulu se však nikdo nepřihlásil.

Istanbulský guvernér Vasip Şahin řekl podle listu Daily Sabah, že atentátníci se odpálili na třech různých místech letiště. Jeden zaútočil u vstupu do terminálu pro mezinárodní lety, další u terminálu pro vnitrostátní lety a třetí na parkovišti.

Foto: Mapy.cz

Trojice útočníků přijela na letiště taxíkem, řekl premiér a potvrdil, že kromě náloží použili i střelné zbraně. Podle jednoho svědka bylo slyšet palbu z parkoviště na letišti z automatu Kalašnikov. Na místě útoku byla později tato zbraň objevena.

Zveřejněné video, jehož autenticita nebyla potvrzena, zachycuje, jak policista zranil jednoho z atentátníků, který se pak na zemi odpálil.

Jeden z bezpečnostních představitelů listu Daily Sabah potvrdil, že bezpečnostní síly opravdu na letišti střílely po jednom z podezřelých.

Podle tureckého korespondenta BBC Marka Lowena, který zůstal uvězněn v letadle na dráze, bylo istanbulské letiště považováno za možný terč, protože na něm byla nedostatečná bezpečnostní opatření. Ve vchodech sice byly bezpečnostní rámy, ale kontrola aut byla omezená.

Tisíce lidí, chaos a panika

Z výpovědí svědků vyplývá, že atentáty trvaly přes půl hodiny a v budově panoval chaos a panika. Podle reportéra BBC Lowena, který byl na letišti, tam v té době čekalo na odlet asi 3000 lidí.

„Všude bylo plno krve,“ popsala jedna z cestujících Sue Savageová. Podlaha podle ní byla poseta krvavými šlápotami. „Na podlaze bylo hodně skla, odhrnovali je stranou, abychom neuklouzli,“ dodala.

To, že útoky trvaly kolem půl hodiny, plyne i z výpovědi Mehmeda Barse, který přiletěl z Německa. Zrovna čekal na svá zavazadla, když útok začal. „Zůstal jsem dole. Šel jsem ven. Jeden člověk mi řekl - nechoď dovnitř, musíme utíkat. Utíkal jsem, když jsem viděl vybuchnout bombu,“ řekl časopisu Time a dodal, že po dvaceti minutách následovala další palba.

„Dorazili jsme do haly pro mezinárodní odlety a viděli toho muže, jak náhodně střílí. Střílel prostě na každého, kdo se před ním ocitl,“ popsali jihoafričtí turisté Paul a Susie Roosovi.

„Skrčili jsme se za přepážku, ale já jsem se postavil a sledoval ho. Nastaly dvě exploze v rychlém sledu. To už nestřílel. Otočil se a vydal se naším směrem. Měl v kapse zbraň. Nervózně se rozhlížel kolem, jestli po něm někdo nepůjde, a pak sjel dolů po eskalátoru. Zaslechli jsme novou střelbu a další výbuch. Pak byl konec,“ vylíčil Roos.

„Všichni prchali pryč. Všude byla krev a části lidských těl. Ve dveřích byly díry od kulek,“ vylíčila Němka jménem Duygu pro agenturu AFP.

Turecko čelilo v roce 2016 lavině terorismu

V roce 2016 čelilo Turecko mnoha teroristickým útokům.

Už na počátku roku - 12. ledna zabil výbuch v historickém centru Istanbulu 13 lidí, z toho většina byla Němců. Podle tureckých úřadů stál za útokem IS.

Další útok následoval krátce poté, 17. února, kdy bylo v Ankaře pomocí nastraženého auta s výbušninou zabito 28 lidí.  A Ankara byla terčem i 13. března, kdy si další exploze vyžádala 37 životů a 100 lidí bylo zabito.

Foto: Mapy.cz

Útoky v Istanbulu od prosince 2015

O šest dní později se stal cílem Istanbul, kde při sebevražedném útoku zemřeli čtyři lidé včetně atentátníka. A 7. června usmrtila exploze auta naloženého výbušninou v Istanbulu dalších 12 lidí.

Posledním atentátem před tím na letišti byl útok na policejní stanici 8. června, kdy separatisté ze Strany kurdských pracujících usmrtili šest lidí.

Články k tématu