Hlavní obsah

Atentát v Íránu si vyžádal osm obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Nejméně osm lidí bylo v neděli zabito při pumovém atentátu ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu.Počet zraněných se podle různých zpráv různí, exploze čtyř pum před vládními úřady poranila mezi šestatřiceti a devadesáti lidmi, Jde o nejmohutnější pumový atentát v Íránu od konce vlky s Irákem v roce 1988.

Článek

Jedna z náloží explodovala v 9 ráno (5:30 SELČ). před sídle guvernéra. Další vybuchly v následujících dvou hodinách před dvěmi místními ministerstvy a před sídlem ředitele lokálního rozhlasu a televize. Po prvních třech detonacích se údajně experti snažili čtvrtou nálož zlikvidovat, ale nebyli úspěšní a i ta vybuchla.

Tajemník guvernéra Chúzestánu Gholam Réza Šariati řekl, že mezi zraněnými jsou i ženy děti. "Nemůžeme říci, kdy připravil tyto útoky, ale ministerstvo zpravodajství to vyšetřuje," uvedl dále ve státní televizi.

Atentát před volbami

Úřad guvernéra soudí, že strůjci útoku chtěli oslabit účast občanů v prezidentských volbách plánovaných na pátek 17. června. Spojené státy již v minulých dnech vyjádřily přesvědčení, že je hlasování předem zmanipulované a že všech osm kandidátů určilo vedení islámského klerikálního režimu.

Jiní íránští představitelé v prvních komentářích s poukazem na etnickou různorodost provincie i celého Íránu tvrdili, že jde o činy namířené proti "územní jednotě".

V dubnu se v převážně arabském na ropu bohatém Chúzestánu stalo pět osob obětí etnicky motivovaných bouří.Tehdy vypukla panika, že do města bude přesídleno množství nearabských obyvatel. Davy zaútočily na kanceláře guvernéra a banky, které zapálily. Tři stovky občanů byly zatčeny. Arabové tvoří pouhá tři procenta z 69 miliónů obyvatel Íránu, nejvíce, 51 procent, je Peršanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám