Hlavní obsah

Astronauti z Discovery vystoupili do vesmíru

– MOSKVA

Dva astronauti z amerického raketoplánu Discovery vystoupili v pondělí kolem tři čtvrtě na devět ráno do vesmíru. Jejich mise bude trvat 6,5 hodiny. Jejím cílem bude oprava jednoho z navigačních přístrojů Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Článek

Američan Stephen Robinson a Japonec Soiči Noguči zahájili výstup přesně 9:42 SELČ, tj. o 25 minut později, než se plánovalo. Během následujících hodin mají opravit jeden ze šesti gyroskopů, zařízení určujícího pozici ISS k Zemi.

Discovery se s ISS spojil minulý čtvrtek. Přivezl 15 tun zásob. Naopak, až se v nákladové jednotce uvolní místo, zaplní je 13 tunami odpadků, jež se na stanici nakupily od listopadu 2002.

NASA: návrat je bezpečný

Dva členové posádky amerického raketoplánu vystoupili do vesmíru už v sobotu.  [celá zpráva] Tehdy monitorovali rozsah škod na křídle raketoplánu, jež vznikly po startu 26. července. [celá zpráva] O případné opravě přímo v kosmu se rozhodne ještě dnes.

Právě kvůli podobným problémům se 1. února 2003 zřítil raketoplán Columbia. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) po sobotní prohlídce Discovery ale tvrdí, že návrat raketoplánu na Zemi naplánovaný na 8. srpna je bezpečný. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám