Hlavní obsah

Asijská ptačí chřipka může zasáhnout zbytek světa

ŘÍM

Smrtící ptačí chřipka, která postihla několik asijských zemí, se může kvůli divokému ptactvu rozšířit na střední východ, do Afriky i do Evropy, varovala ve středu organizace pro výživu a zemědělství FAO.

Článek

Organizace fungující při OSN uvádí, že ptáci ze Sibiře mohou přenést virus H5N1 ke Kaspickému a Černému moři, a to v blízké budoucnosti. Tato oblast by mohla být vstupní branou nemoci do Evropy.

"FAO se obává, že chudé země na jichovýchodě Evropy, kde se ptáci z Asie mísí se severoevropskými, nemoc nezvládnou," uvedl šéf veterinářů FAO Joseph Domenech.

Ptáci migrují přes Ázerbajdžán, Irán, Irák, Gruzii, Ukrajinu a některé středomořské státy, kde prý také hrozí propuknutí ptačí chřipky. Ohrožena by mohla být i Indie a Bangladéš. Určité obavy zavládly na západě Evropy. Francie ohlásila preventivní průzkumy a němečtí vědci vyvíjejí laboratorní testy pro rychlou detekci nebezpečného viru.

Ptačí chřipka zabila v Asii od roku 2003 více než 60 lidí. Přes 140 miliónů ptáků bylo utraceno, nebo sami zemřeli. 

Reklama

Související články

Na Sibiři se dále šíří ptačí chřipka

Ptačí chřipka se v Rusku v srpnu dále rozšířila do Tjumenské oblasti na Sibiři. Informovala o tom v úterý agentura Itar-TASS. Potvrdil jí to šéf veterinární...

Výběr článků

Načítám