Hlavní obsah

Antisemita z Halle zastřelil malíře pokojů a invalidní ženu

Právo, DPA, vpl
Halle

Stephan Balliet (27), antisemitsky zaměřený střelec, který se přiznal k zastřelení dvou lidí minulý týden v Halle, neměl přátele ani dívku, trpěl zdravotními problémy, sousedy nezdravil. Celé dny trávil na počítači a radikalizoval se na internetu. Jeho oběťmi se staly nevinní Jana Langeová († 40) a malíř pokojů Kevin S. († 20).

Foto: Twitter Mohammeda Shafiqa

Snímek pachatele Stephana Ballieta koluje po sociálních sítích, zveřejnil ho i server deníku Bild.

Článek

Jana Langeová se minulou středu vracela domů a procházela kolem synagogy právě v okamžicích, kdy se zabiják neúspěšně pokoušel proniknout do budovy. Chladnokrevně ji zastřelil, vystřelil do jejího nehybného těla a zakřičel: „Svině!“

Němec se přiznal k útoku v Halle, motivem byl antisemitismus

Evropa

Jana nemohla ze zdravotních důvodů pracovat, ve volném čase sbírala autogramy. „Běsnění nám vzalo jednu z nejoddanějších fanynek,“ napsal Stefan Mross (43), její oblíbený zpěvák.

Kevin S. se v občerstvení s kebabem zastavil na oběd z nedalekého staveniště, kde pracoval jako malíř. „Celý život měl před sebou,“ naříkala jeho rozrušená matka Mandy S. (43). „Nevím, jak budu bez něho dál žít,“ dodala.

Útočník z Halle byl nešika. Choval se chaoticky, zbraně mu selhaly

Evropa

Balliet se přiznal po několikahodinovém výslechu, uvedl ve čtvrtek německý federální soud v Karlsruhe. Stíhán je pro vraždu. Útok přenášel živě na internet.

Krátce po útoku byl dopaden po přestřelce v nedalekém Landsbergu, přes který prchal. Útok vyvolal pobouření, protože synagoga nebyla nijak chráněná, ačkoliv se v ní právě konaly pobožnosti související s probíhajícím nejvýznamnějším židovským svátkem Jom kipur. Během tohoto svátku jsou synagogy plnější, než je běžné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám