Hlavní obsah

Annan chce, aby Američany mohl soudit mezinárodní tribunál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/NEW YORK

Aféra s ponižováním iráckých vězňů americkými vojáky ve čtvrtek vedla generálního tajemníka OSN Kofiho Annana k apelu na Radu bezpečnosti, aby neobnovila výjjmku, podle níž občané USA nemohou být stíháni Mezinárodním trestním soudem (ICC). "Ve světle prohřešků proti vězňům v Iráku by bylo nešťastné usilovat o podobnou výjimku," řekl šéf OSN.

Foto: archiv PČR Beroun
Článek

"Po dva roky jsem tvrdě odmítal výjimku a myslím, že by bylo nešťastné, aby stát, který zneužíval vězně v Iráku, vyžadoval (pro sebe) takovouto výjimku. Paušální výjimka je špatná. Zpochybňuje hodnotu soudu, " řekl novinářům v newyorském sídle organizace Annan, který měl již dříve principiální výhrady k postoji Spojených států.

Bush je proti ICC

Platnost rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která na nátlak USA na dva roky vyňala jejich občany z jurisdikce tohoto tribunálu, končí 30. června. Snahy americké diplomacie dosáhnout prodloužení této rezoluce byly zatím neúspěšné. Američané svůj návrh textu ani nepředložili k hlasování, jsou si vědomi, že by v radě nezískal potřebnou většinu. Výhrady členů rady zesílily poté, co byly v březnu zveřejněny snímky, dokumentující mučení vězněných Iráčanů americkými vojáky.

Washington se odmítá podřídit mezinárodnímu soudu, který funguje od roku 2003, z obav, že by proti jeho občanům, zejména vojákům, byly vedeny politicky motivované procesy. George Bush nejprve odvolal americký podpis mezinárodní dohody o ICC, kterou odsouhlasil jeho demokratický předchůdce Bill Clinton. 

 "Kategoricky odmítám ICC. Nebudu s ním souhlasit. Neuvrhnu  nás do situace, kdy by naši vojáci a diplomaté byli vláčeni před  soud," řekl Bush v roce 2002. Vyjádřil naději, že se mu podaří dojednat pro svou zemi příslušnou výjimku se všemi 140 signatářskými státy, což se mu nakonec nepovedlo.  Rezoluci o výjimce pro občany Spojených států prosadil pod pohrůžkou, že USA odvolají účast na misích OSN v Bosně i jinde ve světě.

Rumsfeld kritizoval americká média

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve čtvrtek kritizoval sdělovací prostředky za to, jak informovaly o kauze mučení vězňů a roli administrativy. Podle něj zprávy kolem mučení dramatizují. To negativně ovlivňuje dojem o Američanech v Iráku a Afghánistánu.

"Nikdo z amerických představitelů nedal příkaz ani nepovolil mučení, jež odporuje našim závazkům vůči mezinárodnímu a národnímu právu," prohlásil ve čtvrtek Rumsfeld.  Reagoval tak na zprávu o právní analýze, podle níž americký prezident nemusí být při ochraně národní bezpečnosti vázán národní legislativou a mezinárodními konvencemi o nakládání s vězni. Vyplývá z ní také, že "některé kruté, nelidské a ponižující" činy nemusí dosáhnout takové úrovně, aby je bylo možné kvalifikovat jako mučení.

"To není pravda," řekl Rumsfeld. "Prezident jasně řekl, že se s lidmi (zajatci) musí jednat lidsky a takové jsou také rozkazy."

Reklama

Výběr článků

Načítám