Hlavní obsah

Analýza popisuje rafinované působení ruských trollů v USA

Rusko se před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 snažilo přes sociální sítě ovlivnit mínění americké veřejnosti v mnohem větším rozsahu, než se dosud předpokládalo. S kontroverzními praktikami přitom dál pokračuje. Uvádějí to dvě analýzy soukromých společností, jejichž výsledky v pondělí zveřejnil výbor Senátu USA pro kontrolu tajných služeb.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytická společnost New Knowledge a také tým Oxfordské univerzity spolupracující s analytickou firmou Graphika se shodly se závěry amerických tajných služeb, že stopy vedou k ruské Agentuře pro výzkum internetu (AII). Ta bývá označována jako trollí farma. Analytici navíc zjistili, že internetoví trollové, tedy provokatéři v diskusích na webu, v šíření propagandy pokračují.

„Tyto útoky jsou mnohem provázanější, rafinovanější a rozšířenější, než bylo dosud odhaleno,” uvedl podle agentury Reuters senátor Mark Warner, který je nejvýše postaveným demokratem v senátním výboru pro kontrolu tajných služeb.

Rozdělování společnosti

Republikánský předseda výboru Richard Burr konstatoval, že závěry analýz ukazují, jak agresivně se Rusko snažilo rozdělit Američany kvůli rase, vyznání či politickému přesvědčení.

Jistá skupina ruských trollů povzbuzovala separatistická hnutí v Kalifornii a v Texasu. Další odnož se zase snažila na jedné straně přinutit příznivce pravice zaujmout ostřejší a kontroverznější názory, na druhé straně pak přesvědčit černochy, aby volby bojkotovali, případně se jim snažila podsunout špatný návod, jak hlasovat.

Po zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa prezidentem se trollové zaměřili na Američany hispánského původu, u kterých se snaží vyvolat nedůvěru v americké úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám