Hlavní obsah

Američtí zákonodárci se pokusí zrušit povolení pro válku v Iráku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sněmovna reprezentantů Spojených států bude koncem týdne hlasovat o odvolání autorizace pro válku, kterou Kongres posvětil Georgovi W. Bushovi v roce 2002 a umožnil tím americkou invazi a okupaci Iráku. Krok podpořila i současná administrativa prezidenta Joe Bidena.

Foto: Profimedia.cz

Rezoluce z roku 2002 podpořila snahu tehdejšího prezidenta Bushe vtrhnout do Iráku

Článek

Návrh pochází z pera demokratů, kteří se o podobný krok snažili už minulý rok. Tehdy ale pokus narazil v republikány ovládaném Senátu, který se zrušením autorizace k použití vojenských sil (AUMF) vůbec nezabýval.

Letos mají ale demokraté podle všeho větší šanci na úspěch. V pondělí totiž návrhu vyjádřila podporu administrativa prezidenta Bidena.

Vláda uvedla, že USA „neprovádějí žádné vojenské aktivity, které by se právně opíraly čistě o AUMF z roku 2002” a jeho zrušení by proto „pravděpodobně mělo minimální dopad na současné vojenské operace”.

Konec nekonečným válkám

Nadcházející hlasování se může zdát do velké míry symbolické, americká média ho ale popisují jako začátek širší debaty o revizi právních základů pro nasazení vojáků v zahraničí v bojích, které kritici označují jako „nekonečné války”.

Tony Blair: Nebavilo mě být premiérem

Evropa

Bílý dům dodal, že pokud by došlo k zrušení autorizace z roku 2002, pak musí zákonodárci přijít s novým právním dokumentem.

„Prezident se zavazuje spolupracovat s Kongresem na zajištění toho, aby zastaralá povolení k použití vojenské síly byla nahrazena užším a konkrétnějším rámcem, který zaručí, že zvládneme i nadále chránit Američany před teroristickými hrozbami,” uvedla administrativa v pondělním prohlášení.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Autorizace k použití vojenských sil proti Iráku je rezoluce obou legislativních komor amerického Kongresu pocházející z roku 2002. Zákon uděloval americké armádě pravomoc zasáhnout proti vládě iráckého autoritářského vůdce Saddáma Husajna. Koalice vedená Spojenými státy diktátorský režim svrhla a zahájila dlouholetou okupaci země.

Reklama

Výběr článků

Načítám