Hlavní obsah

Americký kaplan na Guantánamu zatčen pro špionáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vojenský duchovní armády USA muslimského vyznání, identifikovaný jako kapitán Yousef Yee, byl ve Spojených státech zatčen kvůli podezření ze špionáže a spolupráce s bojovníky teroristické sítě al-Kajdá vězněnými na základně Guantánamo na Kubě. Uvězněn byl už 10. září při příletu na domovskou základnu námořnictva USA v Jacksonville na Floridě.

Foto: Marek Velebný

Organizátorky z Plzeňské filharmonie: zleva PR Soňa Kratochvílová s ředitelkou Lenkou Kavalovou

Článek

V sobotu o tom informovala agentura AFP. "Vyšetřování probíhá a zatím proti kapitánovi Yeemu nebylo vzneseno žádné obvinění," zdůraznil mluvčí americké armády Thomas Crosson, aniž by komentoval důvod zatčení.  Jiný americký činitel však uvedl, že Yee je podezřelý ze špionáže. 

Yee vlastnil podezřelé dokumenty

Muslimský 34letý vojenský kaplan, který poskytoval rady zatčeným teroristům a seznamoval své kolegy s učením islámu, je vůbec první americký voják, zatčený v souvislosti americkým bojem proti terorismu.

Zdroj, jenž si nepřál být jmenován, řekl americké CNN, že Yee vlastnil dokumenty, které "by vojenský duchovní neměl u sebe mít". Mezi dokumenty podle tohoto zdroje byl nákres rozmístění cel a zařízení na Guantánamu, kde je drženo na šest set podezřelých členů al-Kajdá a dalších "nepřátelských bojovníků". U Yeeho byly nalezeny také seznamy vězňů a jejich vyšetřovatelů.

Yee konvertoval po válce v Perském zálivu

Američan čínského původu Yousef Yee se narodil jako James Yee a byl vychováván v křesťanském duchu. Absolvoval vojenskou akademii West Point. Před více než deseti lety při službě v Saúdské Arábii po první válce v Perském zálivu Yee konvertoval k islámu a přijal jméno Yousef.  

Poté armádu opustil a žil čtyři roky v Sýrii, kde studoval arabštinu a islám. Následně opět vstoupil do armády jako vojenský muslimský duchovní. V listopadu 2002 byl převelen na Guantánamo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám