Hlavní obsah

Americká ministryně Riceová opět popřela lety CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová ve čtvrtek ujistila představitele Evropské unie, že Spojené státy ve válce proti terorismu respektují zákony a mezinárodní konvence zakazující mučení a špatné zacházení. Už ve středu v noci při schůzce s ministry zahraničí zemí NATO popřela všechny spekulace o tajných věznicích CIA v Evropě a letech s vězni.

Článek

"Otázky byly velmi jasné - zda byly přelety, zda létala letadla - a na to (Riceová) velmi jasně odpověděla, že ne," řekl po středeční schůzce slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. "Riceová jasně odmítla všechny úvahy a spekulace, které se dosud vyskytly."

O seznamech údajných letů od nevládní organizace Human Rights Watch odmítl Kukan spekulovat. Bez komentáře ponechal i vyjádření Riceové, že ženevská konvence se z rozhodnutí prezidenta George Bushe nevztahuje na zadržené příslušníky teroristického hnutí al-Kajdá.

Podrobné objasňování Riceové v debatě s evropskými ministry při středeční večeři podle generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera "vyčistilo vzduch". Spokojenost vyjádřili i ministři, kteří se pod tlakem veřejného mínění domáhali objasnění ohledně údajných tajných věznic americké zpravodajské služby v Evropě či přeletů amerických letounů s vězni na palubě.

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier sdělil, že schůzka "nás všechny velmi uspokojila". Stejně se vyjádřil i německý ministr zahraničí Ben Bot, který se v případu hodně angažoval.

Podle Riceové USA zákony neporušují

"Dodržujeme mezinárodní závazky a americké zákony. Spojené státy neuplatňují mučení, neomlouvají ho a nedovolují svým agentům je uplatňovat," zopakovala ve čtvrtek Riceová na tiskové konferenci po jednání Severoatlantické rady.

"To, co se stalo v Iráku ve věznici Abú Ghrajb, neodpovídalo politice Spojených států. Ale zneužívání vězňů se vyšetřilo a viníci byli potrestáni," zdůraznila. Riceová připustila, že se něco takového opět může stát, slíbila ale, že pak by opět následovalo vyšetřování a postih.

Reklama

Výběr článků

Načítám