Hlavní obsah

Američany zabíjí častěji obezita než kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Obezita je nejčastější příčinou úmrtí lidí ve Spojených státech. Přemíra kalorií porazila v posledních měsících s převahou dřívější "jedničku" tabák. Údaje v úterý zveřejnilo tamější Centrum pro nemoci, kontrolu a prevenci (CDC).

Foto: Milan Haluška
Článek

"Zemřeme na rakovinu, srdeční příhody a cukrovku," uvedla ke studii ředitel DCD Julie Gerberdingová.

Američané podle ní konkrétně nejčastěji umírají na nejrůznější srdeční problémy, následují rakovina, mrtvice, selhání plic a nehody. První tři choroby uvedené ve "smrtící" pětici jsou přitom většinou způsobeny nadváhou pacientů.

Tři krizové státy

V USA trpí podle odhadů zdravotníků nadváhou, nebo obezitou šedesát pět procent dospělé populace.  

Poslední federální čísla jsou z roku 2000, kdy bylo zaregistrováno nejméně 38,8 miliónů Američanů tlouštíků. V posledních třech letech se přitom údaj prý značně zvýšil.

Studie proběhla ve třech nejohroženějších státech: Louisianě, Mississippi a Západní Virginii. Tam je v průměru obézní každý čtvrtý dospělý člověk.

Ať žijí schody

CDC uvádí, že řešením rychle tloustnoucího národa je zejména pohyb. Pro začátek vědci navrhují vypnutí některých výtahů. Změny by měly zasáhnout i schodiště, kam mají nově přijít krásné koberce, příjemná hudba a nejrůznější kresby. To vše má motivovat Američany dávat při přemísťování v budovách přednost pohybu před pohodlnou jízdou.

Anketa

Do kterého patra ve čtyřpodlažním domě jdete vždy po schodech?
Do prvního.
11,8 %
Do druhého.
20,4 %
Do třetího.
12,4 %
Do čtvrtého.
42,3 %
Používám vždy raději výtah.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám