Hlavní obsah

Američané vyslali do Libérie první vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Spojené státy vyslaly v pondělí do Libérie, zmítané občanskou válkou, první vojáky. Čtyřicet jedna námořníků by přímo v hlavním městě Monrovia mělo strážit americké velvyslanectví. O případném vyslání dalších jednotek vyčleněných na stabilizaci situace v zemi se stále jedná. Informaci dnes médiím předal mluvčí jednotek USA v Evropě Bill Bigelow.

Článek

Speciálně vycvičení muži odjeli ze španělského města Rota. Přímo v Monrovii mají zastavit pronikání povstalců, tamějších obyvatel na půdu velvyslanectví. Jejich cílem je také vybudování dostatečného ochranného systému, který by zajistil bezpečnost všem zaměstnancům diplomatické mise, případně dalším Američanům, kteří by tu hledali útočiště.

Při dnešních bojích  o liberijskou metropoli Monrovii zahynulo nejméně 50 lidí. Podle agentury AP o tom informovaly místní nemocniční a záchranářské zdroje.

Osmnáct lidí zahynulo v jednom domě, na který dopadl minometný granát. Dalších 27 obětí je hlášeno z jiných míst.

Povstalci chtějí zásah Washingtonu

Prezident USA George W. Bush se v předešlých týdnech opakovaně vyjádřil k občanské válce v Libérii -morálně povstalce podpořil, ovšem možný zásah přímo na místě zatím nepotvrdil.

Proti jakémukoli vměšování do situace v zemi se ihned vyslovil současný prezident Charles Taylor, jenž zároveň obvinil Bílý dům z vyvolávání nepokojů v Libérii.

Boje se během víkendu již naplno přesunuly do hlavního města. Povstalci tvrdí, že pád Taylora je nevyhnutelný. Stane se tak prý do 48 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám