Hlavní obsah

Američané počítají se základnami ve východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Americký ministr zahraničí Colin Powell, který končí dvoudenní návštěvu Ruska, oznámil, že USA počítají zřídí několik nových vojenských základen v někdejších zemích Varšavské smlouvy ve východní Evropě.

Foto: Meet Czech Design
Článek

Chceme přeskupit naši vojenskou přítomnost v Evropě, aby byla co nejracionálnější, a v rámci tohoto úsilí bychom si přáli dočasně umístit některé jednotky do zemí, jež byly součástí Varšavské smlouvy, řekl Powell rozhlasové stanici Echo Moskvy:  "Ale nebudou to tak velké základny, jako jsme měli v dobách studené války v Německu. Mohly by to být malé lokality, kde bychom mohli krátkodobě cvičit, anebo letecké základny, které bychom využívali na cestě do nebezpečných krizových oblastí ve střední Asii, v Perském zálivu, nebo na Blízkém východě."

Přiblížit základny krizovým oblastem

Podle Powellových slov ale tyto plány nejsou namířeny proti Rusku. "Lidé by to tak neměli vnímat", uvedl, počet amerických vojáků v Evropě se bude snižovat, takže "nemáme v úmyslu kohokoliv obkličovat".

AFP uvedla, že  vojenská základna USA nebo NATO v Pobaltí by silně popudila Moskvu, která byla proti připojení bývalých republik Sovětského svazu k Severoatlantické alianci, napsala AFP.

Powell však neřekl kde by základny měly být zřízeny. Podle agentury AFP Spojené státy chtějí přemístit své základny v Německu a podle východoevropských zdrojů je snahou umístit je do zemí, které jsou blíže rizikovým oblastem, například do Bulharska nebo Rumunska.

Se základnami v ČR se prý nepočítá

Pokud jde o eventualitu, že by nové americké vojenské základny mohly být rozmístěny také v České republice, mluvčí českého ministerstva obrany nedávno prohlásil, že Praha Washingtonu umístění základny nenabídla. Dříve však existovali úvahy, že právě v ČR by mohla být umístěna protiraketová ochrana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám