Hlavní obsah

Američané odrazili útok Tálibánu

KÁBUL

Při střetech mezi koaličními vojsky a bojovníky Tálibánu v afghánské provinci Hílmand zemřelo od noci na středu celkem 34 lidí. Američané oznámili, že padlo 32 nepřátelských bojovníků. Přiznali také ztrátu jednoho amerického a jednoho kanadského vojáka. Pět dalších jich bylo zraněno.

Článek

 "Dvanáct ozbrojenců bylo zabito při prvním útoku na základnu, zatímco dalších 20 bylo usmrceno na útěku," uvedla ve svém prohlášení americká armáda. Zranění utrpěli jeden Američan, tři Kanaďané a jeden afghánský vládní voják. V prohlášení dále uvedla, že "odrazila velkou nepřátelskou jednotku, který se pokusil uniknout do bezpečí". "Koaliční síly také objevily velké úkryty munice, munici zničily," uvádí dále americká zpráva.

K nočnímu útoku na základnu koaličních sil se přihlásil Tálibán, který oznámil začátek jarní ofenzívy proti zahraničním silám a vládě. "Oteplilo se a začaly útoky Tálibánu na koaliční a afghánské síly," uvedl Mulla Mohammad Haníf, který se označuje za mluvčího Tálibánu. Hornatá provincie Hílmand při pákistánských hranicích je centrem bojů. Je jednou z obalstí, kde má Tálibán své základny.

Kvůli tomu bude v příštích měsících v provincii rozmístěno na 3000 britských vojáků. "S našimi koaličními partnery a vládou Afghánistánu jsme se zavázali pokračovat v ofenzivních akcích proti Tálibánu a dalším teroristům, kteří se pokoušejí narušit viditelný pokrok v rekonstrukci Afghánistánu," uvedl brigádní generál Anthony Tata.

Reklama

Související články

V Afgánistánu zahynuli čtyři Američané

Afghánistán prožil krvavou neděli. Při pumovém útoku na vojenskou kolonu zahynuli čtyři američtí vojáci. S popáleninami na ruce a obličeji vyvázl z atentátu...

Výběr článků

Načítám