Hlavní obsah

Američan Fossett překonal rekord v letu bez mezipřistání

MANSTON

Americký milionář Steve Fossett překonal svůj vlastní rekord v délce letu bez mezipřistání. Ve vzduchu byl 80 hodin. V sobotu odpoledne přistál na letišti na jihu Anglie.

Článek

Jednašedesátiletý Fossett letěl se speciálně vyrobeným letadlem Virgin Atlantic Global Flyer. Přistál na letišti v Bournemouthu poté, co zaznamenal na letadle problémy. Původně plánoval přistání v Kentu, po problémech s generátorem se nakonec se rozhodl jinak.

Uletěl 42 tisíc kilometrů a překonal svůj vlastní rekord z roku 1986.

Držitelem nového dálkového letového rekordu se ale Fossett stal ještě před přistáním, v okamžiku, kdy jeho letadlo přelétlo mezi pátou a šestou hodinou středoevropského času nad letištěm Shannon na jihozápadě Irska.

Potíže s palivem

Fossett měl potíže s únikem paliva a až do poslední chvíle nebylo jasné, zda se mu skutečně podaří rekordní let dokončit. "Ve skutečnosti jsem docela vyčerpaný," svěřil se pilot po přistání televizní síti Sky News. "Byl to velmi obtížný let a jsem nesmírně šťastný, že se mi ho podařilo dokončit. Je to velký úspěch. Jsem spokojený člověk," dodal.

Připomněl chvíle napětí, které pociťoval při přeletu nad Indií, kde se stroj potýkal s mimořádnými vzdušnými víry. "Kvůli turbulencím jsem si už vzal i padák, protože jsem měl strach, že se letadlu ulomí křídla". 

Připustil také, že zejména ke konci letu trpěl nejistotou, zda se mu ho vůbec podaří dokončit. Zdůraznil však, že se rozhodl, že se "nevzdá, dokud se letadlo nedotkne zase země". 

GlobalFlyer odstartoval na letišti v americkém státě Florida ve středu 8. února. Po startu letěl podle plánu přes Afriku a Tichý oceán zpět nad USA a pak opět přes Atlantik do Británie.

Tři a půl dne letu

Cesta za rekordem trvala zhruba tři a půl dne. Celou dobu provázela pilota nejistota, zda se vůbec cíle podaří dosáhnout, protože krátce po startu na Floridě stroj ztratil 350 kilogramů velmi pečlivě naplánovaného paliva.

Kromě toho se větší část letu potýkal i s problémy kolem klimatizace své stísněné kabiny, kde záhy teplota dosáhla 52 stupňů Celsia. Fossett musel pít mnohem víc, než stanovil program letu, a skrovné zásoby tekutin hrozily předčasným vyčerpáním, píše agentura AP.

Sám a bez mezipřistání pokořil Fossett už řady pozoruhodných rekordů, když obletěl planetu bez mezipřistání již loni v březnu. Proti rekordu z roku 2005, při kterém uletěl za 67 hodin asi 37 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám