Hlavní obsah

Al-Kajda prý chystá další útok nákladními letouny

– WASHINGTON

Americké úřady v posledních týdnech získaly zpravodajské informace, podle nichž se teroristická síť Usámy bin Ládina Al-Kajda zajímá o využití komerčních nákladních letadel při útocích na americké cíle. Informace neuvádí datum, čas, ani místo případného útoku, ale teroristé prý chtějí zaútočit nejspíš přímo ve Spojených státech.

Foto: Město Karviná
Článek

Uvedl to v pátek podle agentury Reuters nejmenovaný americký vládní zdroj. "Existují informace poukazující na možné prostředky, jichž by mohli použít, a to i v této zemi," uvedl činitel, který si nepřál být jmenován.

"Nemáme nic konkrétního, ale z jejich strany je zájem na možném použití (nákladního letounu) jako prostředku k útoku na americké objekty," uvedl zdroj. "Rovněž se nadále obáváme hrozeb vůči leteckému průmyslu a použití dopravních letounů k provedení útoků na nejdůležitější části infrastruktury," citovala vládní zdroj agentura AP.

Vláda asi zpřísní ochranu

Kromě místních úřadů a bezpečnostních složek byly s informacemi o možné hrozbě obeznámeny úřady odpovědné za bezpečnost na takových zařízeních infrastruktury, jako jsou jaderné elektrárny, mosty a přehrady. Vláda rovněž zvažuje zpřísnění bezpečnostních opatření v letecké nákladní dopravě, jíž byla až dosud věnována menší pozornost než přepravě osob. Kontrolováno je nyní jen malé procento přepravovaných nákladů.

Nové varování přichází jen den poté, co americké ministerstvo zahraničí zvýšilo stupeň pohotovosti pro cesty na Blízký východ s tím, že by v oblasti mohla být unesena nejen letadla, ale i plavidla. Možná hrozba se vztahuje na celý Blízký východ, včetně oblasti Rudého moře, Perského zálivu a Arabského poloostrova, uvedlo americké ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám