Hlavní obsah

Agenti vědí, co Trump řekl Putinovi

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump nepříjemně zaskočil tajné služby své země před helsinským summitem s Vladimirem Putinem, když trval na tom, že se sejdou mezi čtyřma očima. Podle serveru Politico ale američtí zpravodajci disponují zcela výjimečnými schopnostmi dostat se k tomu, o čem se vedla řeč.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump si podává ruku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

„Souvisí to především se supertajnými agenturami, které se zabývají sběrem protivníkovy komunikace, včetně Putinova doprovodu v Helsinkách,“ napsal server.

Zdroje blízké Special Collection Service (SCS), agentuře pořizující nedostupné záznamy, prozradily, že Američané už mají přepis dvouhodinové debaty včetně komentáře špiček ruské tajné služby a poznámek, jak citlivé informace „prodat“ západním vládám i veřejnosti. V praxi to možná znamená, že zpravodajské služby NSA a CIA jsou v daleko větší strategické výhodě, než Washington přiznává.

„Zpravodajci jsou nesví, když nemohou posoudit a podporovat zahraniční politiku, kterou má v hlavě jen prezident,“ řekl David Priess, exagent CIA a člen administrativy. Americké tajné služby přitom ještě minulý týden tvrdily, že netuší, o čem státníci hovořili, přičemž varovaly, že Putin si mítink mohl nechat tajně nahrávat. Na setkání byla z nerusů kromě Trumpa pouze prezidentova překladatelka z ruštiny Marina Grossová.

„Fakt, že o obsahu schůzky se dozvídáme z ruských komentářů a analýz zahraničních diplomacií, je natolik bizarní, že nikdo z nás s něčím takovým nikdy nepočítal,“ řekl John Schindler, bývalý vysoký činitel Národní bezpečnostní agentury (NSA). Je si ale vědom, že ruské záznamy mohou být záměrně zkreslené, aby uvedly protivníka ve zmatek. „Nakonec budeme muset posuzovat všechny myslitelné verze toho, co se na schůzce odehrálo, s výjimkou Trumpova podání,“ řekl zklamaně Schindler serveru Politico.

Nahrávači z SCS v akci

Summit byl oficiálně schválen jen s několikatýdenním předstihem a američtí zpravodajci museli na poslední chvíli mobilizovat odposlechové kapacity. „Není pochyb, že lidé z SCS mířili do Helsinek jako první,“ píše Politico.

O činnosti a vlastně i existenci SCS se dlouho nevědělo, poprvé na ni upozornil až v roce 2013 zběhlý agent Edward Snowden, který vyzradil obrovské množství dokumentů NSA.

SCS bývá někdy kódově označována jako Stateroom neboli Salónek a v minulosti například nahrávala i německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám