Hlavní obsah

Afghánistán má novou ústavu

KÁBUL

Afghánská Velká rada (Lója džirga) v neděli po třítýdenní debatě konsensem schválila text nové ústavy, která zajistí silný mandát příštímu prezidentovi země. Řeší také pozice některých etnik.

Foto: archiv sociálního podniku PředMěstí

Kavárna PředMěstí nabízí především regionální produkty. Mimo tematické večery, kdy se servíruje exotika.

Článek

"Žádám vás, byste vstali a přijali tím novou ústavu země," řekl Sibghatulláh Mudžáddadí, který jednání rady předsedal. Na jeho výzvu vstalo všech 502 delegátů, kteří o textu debatovali v Kábulu od 14. prosince.

Viceprezident Nematulláh Šahraní, který stál v čele ústavního výboru, řekl, že výbor si přál "schválení ústavy konsensem, nikoli hlasováním".

Ústava předpokládá, že prezident bude mít dva viceprezidenty a že uzbečtina bude kromě paštštiny a darí, tedy dvou oficiálních jazyků země, uznána za oficiální jazyk v oblastech obývaných Uzbeky. Ústava zajišťuje nedotknutelnost islámu jako náboženství Afghánistánu a mnohé ze 160 jejích článků se zmiňují o lidských právech a rovnosti mužů a žen.

Téměř vzápětí Afgháncům gratuloval velvyslanec USA v Kábulu Zalmay Khalilzad, podle jehož slov je ústava "pevný základ demokracie" budoucího Afghánistánu.

"Přesvědčili jste svět, že Afghánci stojí o moderní a demokratický stát. V souladu s vaší tradicí jste přijali umírněnou verzi islámu, která zajistí svobodu občanům jakéhokoli vyznání. Rozhodli jste, že jsou si všichni Afghánci, muži i ženy, rovni, a uznali jste jazyky všech velkých etnických skupin. Přitom jste hlasovali pro silný a sjednocený Afghánistán," sdělil velvyslanec v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám