Hlavní obsah

Abú Bakr al-Bagdádí

Foto: Profimedia.cz
Článek

Prvním chalífou Islámského státu se stal 29. června 2014 abú Bakr Bagdádí (أبو بكر البغدادي‎; narozený 28. července 1971, vlastním jménem Ibrahím Awwád Ibrahím Alí al-Badrí ابراهيم عواد ابراهيم علي البدري), který stál od roku 2010 v čele Islámského státu v Iráku. Zemřel 26. 10. 2019 při americké speciální operaci na severu Sýrie v provincii Idlib, když na sobě odpálil vestu s náloží.

Narodil se zřejmě nedaleko irácké Sámary, jako třetí ze čtyř synů ve věřící sunnitské rodině. Jeho otec vedl ke studiu náboženství. Protože jeho středoškolské výsledky nebyly vynikajíc, nemohl studovat právo a studoval na univerzitě v Bagdádu islámskou kulturu, historii a islámské právo šaría. Plachý introvertní student nepřitahoval větší pozornost. V armádě nesloužil.

Po americké invazi do Iráku se podílel na zrodu radikální skupiny Džamát Džá'iš Ahl As-Sunna wa-I-Džamá'a (Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah), která působila v provinciích Sámarra, Bagdád a Dijála. Byl v ní hlavou výboru pro šaríu.

Americké síly Bagdádího dopadly 2. února 2004 u Fallúdži. Zadržován byl až do prosince 2004 v táboře Camp Bucca, kde se setkal s mnoha vězněnými prominenty režimu Saddáma Husajna i dalšími radikály, kterýžto kontaktů později využil při budování Islámského státu. Američané jej propustili, protože dospěli k závěru, že tento civilista nepředstavuje žádné riziko.

Po propuštění opět působil ve skupině Džamát Džá'iš Ahl As-Sunna wa-I-Džamá'a. Když irácká Al-Káida v Mezopotámii zřídila v lednu 2006 zastřešující Radu mudžáhidů v Iráku (مجلس شورى المجاهدين في العراق, Madžlis šúrá al-mudžáhidín fí-l-‘Irák), vedení skupiny, ve které Bagdádí působil, jí slíbilo věrnost a stalo se jejím členem. V radě působil Bagdádí opět ve výboru pro šaríu. Když rada vyhlásila v říjnu 2006 Islámský stát v Iráku, Bagdádí dostal na starosti dozor nad všemi výbory pro šaríu v jednotlivých provinciích.

Foto: Profimedia.cz

Koláž starších snímků abú Bakra Bagdádního

Když byly v dubnu 18. dubna 2010 při společné americko-irácké akci u Tikrítu zabity dvě hlavní postavy Islámského státu abú Umar Bagdádí a abú Ajjub Masrí, byl do jeho čela 16. května vybrán abú Bakr Bagdádí.

Pod jeho vedením se Islámský stát v Iráku zotavil z ran a porážek, které utrpěl, a začal páchat atentáty a obsazovat pouštní území v Sýrii. Pokus ovládnout na jaře 2013 Frontu an-Nusra mu nevyšel a vedl k roztržce s Al-Káidou, což ho ale nijak neoslabilo.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí při kázání v mešitě v Mosulu

Když Islámský stát v Iráku a Levantě ohlásil 29. června vyhlášení chalífátu a přejmenoval se na Islámský stát, oznámil současně, že v jeho čele stojí chalífa Ibrahím, což je nové jméno abú Bakra Bagdádího.

Chalífa krátce poté v červenci 2014 kázal ve velké mešitě v dobytém Mosulu. Protože se pak už na veřejnosti neobjevoval, sílily spekulace, že byl při některém z amerických náletů zabit nebo těžce zraněn. Nikdy se to ale nepotvrdilo.

V říjnu 2015 oznámilo irácké velení, že podniklo nálet na kolonu, kde měl jet Bagdádí na setkání s veliteli, ale chalífa mezi osmi zabitými nebyl. Další zpráva o Bagdádího smrti se objevila v červnu 2016, kdy měl zemřít při náletu na Rakku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlava teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí

Věrohodněji působila zpráva ruského ministerstva obrany, že byl Bagdádí zabit 28. května 2017 při velkém náletu na Rakku. I když ji Moskva považovala za velmi pravděpodobnou, vyvrátily ji kurdské a irácké zdroje.

V listopadu 2017 se objevily informace, že byl spatřen v dobývaném Búkamalu, ale ani tam nebyl dopaden.

V dubnu 2019 se také po pěti letech objevila nová Bagdádího videonahrávka, na které zmiňuje několik soudobých událostí. Pravděpodobně tak chtěl Islámský stát umlčet dlouhotrvající spekulace o Bagdádího smrti.

V poslední nahrávce ze září 2019 vyzýval stoupence Islámského státu, aby osvobodili členy organizace a jejich rodiny zadržované v táborech v Iráku a v Sýrii.

Smrt Bagdádího

Past sklapla 26. října 2019. Tehdy americké komando zaútočilo na dům v Bariše na severu syrské provincie Idlib. Z vrtulníku bylo vysazeno komando elitních sil delta a 75. pluku Rangers, které vniklo do domu a pronásledovalo Bagdádího v tunelu. Když se na vůdce Islámského státu vrhl vojenský pes Conan, odpálil se a zabil i tři své děti. Hlava Bagdádího byla nedotčená, a tak byla jeho identita jasná ještě před provedením polního testu DNA. Jeden z příslušníků speciálních sil proto mohl říci: „Koukám na něj. Je to Bagdádí. Bingo.”

„Bagdádí zemřel ve strachu a panice,“ uvedl americký prezident Donald Trump, když oznamoval zabití samozvaného chalífy. „Brutální zabiják, který způsobil tolik neštěstí, byl násilně eliminován. Dnešek je velkým dnem pro Ameriku. Bagdádí chcípl jako pes, jako zbabělec,” prohlásil Trump, podle něhož šéf IS před smrtí fňukal.

Foto: Department Of Defense, Reuters

Komplex v Sýrii, kde se ukrýval Bagdádí, před útokem a po něm

Klíčovou roli při akci sehrál jeden z Bagdádího poradců, který samozvaného chalífu zradil, když jeden příslušník Islámského státu zabil jeho příbuzného.

Muž byl nejprve ve spojení se Syrskými demokratickými silami. Kurdové pak předali jeho řízení do rukou amerických agentů. Informátor byl na místě i při útoku.

Islámský stát 31. října smrt svého vůdce potvrdil v projevu jednoho z mluvčích: „Oplakáváme velitele věřících abú Bakra Bagdádího.“ Mluvčí současně dodal, že byl jmenován nový vůdce. Stal se jím abú Ibrahím Hášimi Kurajší.

Články k tématu

Turci dopadli Bagdádího manželku

Turecku se podařilo dopadnout manželku zabitého vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího. Uvedl to ve středu podle listu Daily Sabah turecký prezident Recep...

Bagdádího odhalili díky ukradeným spodkům

Totožnost vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího se podařilo během jeho stíhání potvrdit díky páru ukradených spodků, které získal špion, jenž se dostal do...

Sestru Bagdádího odsoudili k trestu smrti

Irácký soud ve čtvrtek shledal vinnou z terorismu sestru lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího a odsoudil ji k trestu smrti....

Bagdádí je prý v syrském Búkamálu

Vůdce samozvaného Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí byl spatřen v syrském Búkamálu, který byl dobyt v noci na čtvrtek. Uvedla to v pátek televize Al-Manar...

Vůdce Islámského státu se prý ukryl v Libyi

Vůdce radikálů z Islámského státu abú Bakr Bagdádí uprchl do Libye poté, co se štěstím přežil nálet v Iráku. S odkazem na nejmenovaný zdroj v Libyi to napsala...

Druhý muž Islámského státu je po smrti

Abú Alá Afri, druhý nejvýše postavený muž Islámského státu, o němž se nedávno spekulovalo, že převzal vedení, je po smrti. Podle středečního prohlášení...

Atentátníci v Iráku zabili 23 vojáků

Nejméně 23 iráckých vojáků zemřelo a 21 dalších bylo zraněno při dvojnásobném pumovém útoku a následných bojích v provincii Anbár západně od Bagdádu....

V Iráku zabili dva vůdce místní Al-Káidy

Irácký zpravodajský tým vypátral a zabil dva hlavní vůdce domácí odnože teroristické organizace Al-Káida. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil...

V Iráku zatčen šéf tamní al-Kajdy

V iráckém hlavním městě Bagdádu byl ve čtvrtek zatčen šéf tamní al-Kajdy Umar Bagdádí. Oznámila to armáda. V týž se v metropoli u skupiny policistů odpálil...