Hlavní obsah

20 000 lidí se přišlo rozloučil s Lále a Ladan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOHRASB

Přes 20 000 lidí na jihu Íránu doprovodilo v sobotu rakve se siamskými dvojčaty, Lále a Ladan Bijaniovými. Zemřely tento týden v Singapuru při riskantní operaci, která je měla oddělit. Davy lidí jely nebo šly za rakvemi po desetikilometrové trase z márnice do rodné vesnice sester Lohrasb.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Na hřbitově se vytvořila tak velká tlačenice, že se obřad omezil na recitaci jen několika veršů z koránu. Přítomní ani nemohli ukončit modlitbu za mrtvé. Domek, v němž se dvojčata srostlá hlavami narodila, byl dnes pokryt černými pruhy látek a rodina truchlila uvnitř.

Sestry se narodily před 29 lety v chudé zemědělské vesnici, ale později je adoptoval lékař, s jehož rodinou žily v Teheránu a díky níž vystudovaly. Před dvěmi lety se přihlásily k pokrevním rodičům a od nich také získaly povolení podstoupit operaci.

Chirurgové doufali, že se ženy operovat nenechají

Jeden z chirurgů, který se na operaci v Singapuru podílel, Američan Ben Carson, v sobotu uvedl řekl, že v úspěch zákroku moc nevěřil. Celý tým prý doufal, že si to Íránky nakonec rozmyslí. "Nenechaly si to rozmluvit. Kdyby třeba minutu před začátkem řekly, že změnily názor, všichni bychom byli nesmírně šťastní," řekl Carson. Operace trvala 54 hodin. Ženy byly sice odděleny, ale kvůli velké ztrátě krve záhy zemřely.

Reklama

Související témata:

Související články

Operace siamských dvojčat je v kritické fázi

Singapurští lékaři se v pondělí brzy ráno našeho času pustili do nejnáročnější části operace, jež má od sebe oddělit íránská siamská dvojčata. Během příštích...

Dvojčata před operací napsala vzkaz světu

Siamská dvojčata napsala těsně před operací dopis pro všechny lidi, kteří jim na dálku drží palce. Chcete-li přidat i svůj vzkaz, povzbudivá slova, piště...

Výběr článků

Načítám