Hlavní obsah

100. cesta papeže vede do Chorvatska

DPA, Lenka Hloušková
CHORVATSKO

Papež Jan Pavel II. (83) dnes zahajuje svou 100. zahraniční cestu. Nejvíce cestující pontifik v historii navštíví Chorvatsko. Během pětidenního putování tu pobude celkem v 5 městech, tj. v Rijece, Zadaru, Dubrovníku, Osijeku a Djakovu. Na nejvyššího představitele katolíků na zemi čekají ve vybraných lokalitách stovky tisíc lidí.

Foto: Petr Hejna

losování tomboly

Článek

Papež se na úvod cesty nejdříve setká se zdejším prezidentem Stipem Mesičem v přístavním městě Rijeka. V pátek by měl navštívit Dubrovník, kde podle plánů blahořečí řádovou sestru Mariji Petkovičovou, která zasvětila svůj život dětem a chudým. V sobotu na něj v Osijeku budou čekat zástupci řeckokatolické církve.

Papežománie ovládla zemi

Chorvatsko zachvátila papežománie. Pontifik se směje ze stovek billboardů a z plakátů umístěných ve výlohách. Na jeho uvítání přímo v ulicích dostanou děti ve vybraných městech mimořádné volno. Naopak plnou pohotovost mají tisíce chorvatských policistů a vojáků. Kvůli bezpečnosti papeže bude například omezen automobilový provoz v ulicích, kde se vzácná návštěva bude pohybovat. Vatikán předpokládá, že jednotlivé projevy a bohoslužby navštíví přes půl milionů lidí.

Jan Pavel II. navštívil poprvé Chorvatsko v roce 1994, posléze v roce 1998. Podle vatikánských záznamů strávil papež během svého 25letého pontifikátu 1,5 roku v zahraničí, navštívil 129 zemí, některé opakovaně. Nejdelší cestu podnikl v listopadu 1986, kdy se vydal na 14 dní do Bangladéše, Singapuru, Fidži, Nový Zéland, Austrálie a vše zakončil na na Seychellách - tehdy projel 49 tisíc kilometrů. Jan Pavel II. by se podle Vatikánu rád vydal ještě do Číny, Ruska a Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám