Hlavní obsah

Ztracených dolarů v Iráku bylo až 18 miliard

Novinky, rei
Bagdád

Krádež století, jak americká média označila zmizení miliard dolarů ze sklepení paláců iráckého exprezidenta Saddáma Husajna, má až trojnásobné rozměry. Uvedla to o víkendu arabská televize Al-Džazíra, která uvedla, že Pentagon nemůže v Iráku dohledat až 18 miliard dolarů (přes 304 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Americké dolary měly sloužit k chodu iráckých institucí. Ilustrační foto

Článek

Vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe v roce 2004 podle televize vysílající z Kataru dala do Iráku na paletách dopravit 20 miliard dolarů. Byly to zisky z prodeje irácké ropy a přebytky z programu OSN ropa za potraviny. Měly sloužit k placení tamních institucí a zahraničních dodavatelů. Peníze ale zmizely.

Dosud se odhadovalo, že chybí 6,6 miliardy, předseda iráckého parlamentu Usáma Nudžajfí však Al-Džazíře řekl, že jde o částku téměř v trojnásobné výši.

Irácká vláda tvrdí, že peníze měli hlídat američtí vojáci a za ztrátu nese odpovědnost Washington. Ten to odmítá a upozornil, že na obnovu země věnoval 61 miliard dolarů, napsal deník The Chicago Tribune. Americká strana provedla již tři audity, které ale nenalezly jedinou stopu naznačující, kde mohly stohy stodolarových bankovek skončit.

Navzdory tvrzení některých, že peníze ukradli Američané, je pravděpodobnější, že skončily v kapsách iráckých představitelů, uvedla Al-Džazíra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám