Hlavní obsah

Zpráva MAAE: Írán nedodržel podmínky, dál obohacuje uran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek zveřejnila svou očekávanou zprávu o íránském jaderném programu. V ní tvrdí, že Írán nezastavil aktivity spojené s obohacováním uranu, a nesplnil tak podmínky, které mu dala Rada bezpečnosti OSN. Západ se obává, že Írán obohacováním uranu usiluje o výrobu atomové zbraně, Teherán to popírá s tím, že jde výhradně o civilní program.

Článek

Nesplněním požadavků se Írán vystavuje možnosti rozšíření sankcí, které jsou na něj uvaleny.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ve čtvrtek v Berlíně ještě před prohlášením MAAE sdělila, že USA, Rusko, Německo a Evropská unie se shodly na použití všech dostupných prostředků, aby přinutily Írán zastavit jaderný program a obnovit jednání. "Opět jsme potvrdili, že použijeme všech dostupných kanálů a Rady bezpečnosti, abychom dosáhli cíle," sdělila Riceová. [celá zpráva]

RB OSN dala 23. prosince Íránu šedesátidenní lhůtu pro zastavení obohacování uranu a obchodování s jaderným materiálem a komponenty balistických střel; termín vypršel ve středu. Rada MAAE pověřila, aby vypracovala zprávu o tom, zda Teherán požadavky RB OSN plní. Negativní závěr se očekával, neboť íránští představitelé dávali v uplynulých týdnech najevo, že se tlaku mezinárodního společenství nehodlají podřídit.

MAAE ve zprávě uvádí, že Írán ve svém podzemním jaderném zařízení v Natanzu už nainstaloval dvě soustavy 164 odstředivek a další dvě jsou prý blízko dokončení. Tento krok podle MAAE představuje snahu rozšířit obohacování jaderného paliva z vědecké úrovně do průmyslových rozměrů.

Írán tvrdí, že nevyvíjí nukleární bombu

Íránský vyjednávač Alí Larídžání při úterním setkání s Baradejem řekl, že je Teherán připraven poskytnout ujištění, že nehodlá nikdy zneužít technologie obohacování uranu k výrobě bomby. Jeho země bude prý v jaderném programu pokračovat, což potvrdil také íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

"Budeme pokračovat, abychom dosáhli svého práva na jadernou technologii v nejkratším možném čase. Získání těchto technologií je velice důležité pro rozvoj a čest naší země. Má cenu zastavit na deset let další aktivity a soustředit se jen na jadernou problematiku," řekl Ahmadínežád.

Írán podle zprávy MAAE celkem plánuje umístit v jaderném zařízení v Natanzu v příštích měsících na 3000 centrifug, čímž by položil základ pro "průmyslový rozměr" výroby jaderného paliva.

V dokumentu se rovněž píše, že do zařízení íránští experti spustili 8,7 tuny vážící kontejner s hexafluoridem uranu. Jde prý o přípravný krok pro zahájení práce s odstředivkami. Centrifugy z této látky mohou vyprodukovat obohacené palivo pro jaderné elektrárny a za určitých podmínek i materiál k výrobě atomových bomb.

Pravděpodobně budou následovat tvrdší sankce

Pro vyslovení tvrdších sankcí mezinárodního společenství vůči Íránu se ve středu vyslovil izraelský premiér Ehud Olmert. "Írán nereagoval tak, jak jsme si přáli, takže mezinárodní společenství musí zvážit další opatření, jež Íránce přinutí změnit postoj," řekl Olmert.

Také francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy očekává, že v Radě bezpečnosti OSN vznikne nová rezoluce o Íránu a že bude důslednější než ta předchozí. Stejně jako loni by při její přípravě měli spolupracovat Evropané, Rusové a Američané. Celý svět musí spolupracovat a nedovolit šíření jaderných zbraní, potvrdil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Indie zakázala obchod s čímkoliv, co by s programem souviselo

Indické ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že Indie zakázala obchodování s veškerým materiálem a technologiemi, jež by mohly být použity v íránském jaderném programu.

Rezoluce RB OSN k Iránu

  • Žádná země nesmí Íránu dodávat ani z Íránu dovážet materiály či technologie použitelné při procesu obohacování uranu, zpracovávání vyhořelého paliva a budování těžkovodních reaktorů, ani součásti balistických střel.
  • Rezoluce zmrazuje zahraniční fondy a finanční aktiva 11 organizacím a 12 osobám, jež jsou spojeny s iránským jaderným či raketovým programem s výjimkou dříve uzavřených smluv Postihuje i Íránskou organizace pro atomovou energii
  • Rezoluce vyzývá, aby země, která tyto osoby nebo představitelé zmíněných organizací navštíví, informovaly výbor RB.
  • Sankce mohou být pozastaveny, pokud generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej sezná, že Írán pozastavil svůj jaderný program a vrací se k jednání. 
  • Sankce mohou být zrušeny, pokud Írán začne dodržovat všechny směrnice Rady bezpečnosti a MAAE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám