Hlavní obsah

Zeman v Izraeli podpořil blízkovýchodní mírový proces

Právo, Jiří Ovčáček (Jeruzalém)
Jeruzalém

Prezident Miloš Zeman v úterý poobědval s izraelskou ministryní Cipi Livniovou. Bavili se spolu o blízkovýchodním mírovém procesu, který Zeman podpořil. Český prezident na druhou stranu během návštěvy Izraele několikrát varoval před opakováním politiky appeasementu 30. let minulého století, která vedla k Mnichovské dohodě.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil v Jeruzalémě Olivetskou horu, kde obdržel darem olivovou ratolest.

Článek

„Zajímal jsem se o pokračování mírového procesu. Zdůraznil jsem, že proces těchto jednání plně podporuji,“ řekl Zeman Právu na otázku, které hlavní téma s Livniovou během oběda probíral.

Podle Zemana ale nesmí mírový proces vyústit v druhou Mnichovskou dohodu, tentokrát proti zájmu Izraele.

V pondělí bylo kvůli úmrtí jednoho z nejvýznamnějších izraelských rabínů Ovadii Josefa přerušeno jednání mezi Zemanem a Peresem. Pokračovalo ve večerních hodinách. Český prezident uvedl, že na něm se svým izraelským protějškem probíral spolupráci v oblasti vědy a technologií.

V úterý Zeman navštívil kostel “Dominus flevit” na Olivetské hoře, zavítal do Getsemanské zahrady a také ke Zdi nářků, kde se podepsal do pamětní knihy. Prohlídka Jeruzaléma byla uzavřena návštěvou chrámu Božího hrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám