Hlavní obsah

Železná kupole zlikvidovala minometnou palbu na Izrael

Aktualizováno

Militantní Palestinci v pásmu Gazy vystřelili na území Izraele 28 minometných granátů. Většinu z nich zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome), uvedla v úterý izraelská armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský obranný systém zlikvidoval minometnou palbu z GazyVideo: Reuters

 
Článek

Na většině míst poblíž hranice s palestinskými oblastmi se rozezněly sirény, aby upozornily místní obyvatele, že by se měli schovat do úkrytu. Části granátů totiž dopadly do obydlených prostor, například k mateřské školce. Žádné oběti na životech nebyly hlášeny.

Bylo to poprvé od začátku protestů v pásmu Gazy, které vypukly 30. března, kdy byly na Izrael vypáleny střely. Izraelské letectvo v reakci na palestinský útok podniklo nálety na cíle na severu pásma Gazy. Bezpečnostní síly židovského státu potvrdily, že byl zneškodněn pětadvacetiletý člen vládnoucího radikálního hnutí Hamás.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní protiraketový systém Železná kupole (Iron Dome)

Od konce března je pásmo Gazy dějištěm masových protestů Palestinců, které organizovalo zejména hnutí Hamás. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali palbou ostrými náboji. Zemřelo při tom podle palestinského ministerstva zdravotnictví 116 Palestinců a na 13 tisíc dalších bylo zraněno.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamásu jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Nemocnice trpí neustálým nedostatkem zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám