Hlavní obsah

Že prý Islámský stát zničí pyramidy? Nereálné, ujišťuje Egypt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptské úřady odmítly hrozby radikálů z tzv. Islámského státu, kteří prohlásili, že zničí slavné pyramidy v Gíze a poblíž stojící Sfingu. Jejich zbořením pohrozili ve videu, které zveřejnili tento týden a na němž ukazují, jak vyhodili do vzduchu starobylý chrám babylonského boha Nabua v Nimrudu na severu Iráku.

Článek

Egyptský ústav pro výklad islámského práva Dár al-Iftá označil výhrůžky radikálů za „nereálné”.

„V Egyptě je to nepravděpodobné, protože máme silný stát a instituce, které je (islamisty) mohou zastrašit,” uvedl ústav podle deníku Al-Ahrám. Podobné hrozby mají podle něho jen „zasáhnout turistický ruch”.

Islámský stát na videu ukázal své muže, jak vyhazují do povětří 2800 let starý chrám boha Nabua. Jeho likvidaci potvrdily satelitní snímky OSN. Na konci desetiminutového záznamu je vidět i jedna z pyramid v Gíze a rovněž Sfinga; obrázky doprovázejí hrozby radikálů, že zničí „starověká místa, která postavili nevěřící”. [celá zpráva]

Islámský stát zveřejnil nahrávku ze zničení chrámu

Ze Sedmi divů světa jediný dochovaný

Gíza se nachází zhruba 25 kilometrů jihozápadně od Káhiry a tamní pyramidový komplex je jediným ze starověkých Sedmi divů světa, který se zachoval až do dnešních dnů. Vévodí jí tři pyramidy, největší Chufuova (Cheopsova) a vedle ní Rachefova a Menkaureova. Pocházejí z doby před zhruba 4,5 tisíci let z éry čtvrté dynastie Staré říše. Vedle nich stojí Sfinga, tedy socha lva s lidskou hlavou, která je největší sochou na světě vytesanou z jednoho kusu kamene. Arabové se jí už od dobytí Egypta báli a nazývali ji abú l-Húl (Otec hrůzy). Traduje se, že ji poškodili Mamlúkové, kteří se na ní cvičili ve střelbě.

Islámský stát často okázale ničí památky z předislámské doby. V rukou radikálů bylo téměř rok historické syrské město Palmýra. Syrská armáda ho osvobodila letos v březnu. Podle Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byly památky ve městě významně poškozeny, Islámský stát vyhodil do povětří starobylé chrámy: Belův a Baal-Šaminův. Poničila také Hatru zničila asyrské a babylónské památky v muzeu v Mosulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám