Hlavní obsah

Zástupci USA a Íránu se sešli po 27 letech, kvůli Iráku

– BAGDÁD/WASHINGTON

V iráckém Bagdádu se v pondělí sešli diplomatičtí zástupci USA a Íránu. Podle amerických představitelů byla čtyřhodinová schůzka "pozitivní". Jednalo se na ní výhradně o bezpečnostní situaci v Iráku. Jde o první formální setkání zástupců obou zemí za 27 let.

Článek

Americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker jednal se svým íránským protějškem Hasanem Kazemím Komím. "Jednání se vyvíjelo pozitivně. Potřebujeme ale vidět větší aktivitu ze strany Teheránu," řekl Crocker novinářům. Crocker vyzval Írán, aby změnil svůj postoj a přestal vyzbrojovat a financovat šíitské milice v Iráku.

"Tlumočil jsem Íráncům řadu přímých a jednoznačných znepokojivých faktů v souvislosti s jejich jednáním v Iráku a jejich podporou poskytovanou milicím, které bojují proti iráckým a koaličním silám," řekl Crocker. "Faktem je, že velké množství výbušnin a munice používaných milicemi v Iráku pochází z Íránu."

Íránci na obvinění přímo neodpověděli, podle některých zdrojů je dokonce odmítli. "Opětovně zdůraznili, že jejich politikou je podpora (irácké) vlády", řekl Crocker. USA a Írán se shodly, že jejich společným zájmem je "bezpečný, stabilní a demokratický Irák žijící v míru se sousedy". 

Crocker zase odmítl íránskou kritiku přítomnosti Američany vedených sil v Iráku.

Na úvod vystoupil Málikí

Pondělní schůzku zahájil kolem 10 hodin irácký premiér Núrí Málikí krátkým proslovem, v němž vyjádřil naději, že se toto setkání "stane začátkem nové kapitoly a důležitým krokem pro region".

"Doufám, že jeho výsledkem bude vzájemné porozumění a že po něm budou následovat další schůzky zaměřené na řešení aktuálních problémů," citovala Málikího agentura AFP. Po úvodních proslovech z jednání odešel.

Teherán navrhuje trojstranná jednání

Íránská strana má podle něj v plánu navrhnout další vzájemnou schůzku a předložila návrh na vytvoření "trojstranného bezpečnostního mechanismu", který by zahrnoval USA, Irák a Írán.

"Zvážíme tento návrh, až ho obdržíme. Jakékoliv kroky vyžadují prostudování ve Washingtonu. Účelem dnešní schůzky nebylo domlouvat další setkání," řekl Crocker.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ocenil, že se schůzka uskutečnila a že už samotný zájem USA hovořit přímo s Íránem o Iráku ukazuje na změnu postoje USA.

Uvolnění napětí ve vzájemných vztazích se neočekává

Napětí mezi Íránem a USA je dlouhodobé. Jednaní se proto věnovala jen Iráku. Jednající strany se mínily vyhnout kontroverzním tématům, jako je vzájemná výměna zajatců či íránský nukleární program.

Washington přerušil s asijskou zemí diplomatické styky v dubnu 1980 poté, co íránští studenti obsadili americkou ambasádu a zadrželi desítky rukojmích, z nich posledních 52 propustili až v lednu 1981. Pondělní bilaterální schůzka je tedy první po 27 letech, obě strany se však v poslední době setkaly při několika multilaterálních schůzkách. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Írán už podle MAAE obohacuje uran ve velkém

Írán už asi vyřešil většinu technologických problémů s obohacováním uranu a provozuje již 1300 centrifug k výrobě paliva do jaderných reaktorů. V neděli...

Výběr článků

Načítám