Hlavní obsah

Západ prosazuje rezoluci proti Sýrii

Novinky, rei
New York

Velká Británie a Francie předložily s podporou Německa a Portugalska v OSN návrh rezoluce odsuzující represe syrského režimu vůči opozici. Návrh, který nežádá žádnou konkrétní protiakci, u některých členů Rady bezpečnosti naráží. Mezitím se k syrskému městu Džisr aš-Šughúr, kde se opevnili demonstranti, blíží tanky, napsaly agentury. Turecko je připraveno poskytnout uprchlíkům ze Sýrie azyl.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syřanka žijící v Jordánsku na demonstraci proti režimu Bašára Asada.

Článek

"Návrh rezoluce vyzývá ke krokům na podporu legitimních aspirací syrského lidu,“ řekl BBC britský velvyslanec Mark Lyall Grant. Připravený dokument odsuzuje systematické porušování lidských práv v Sýrii a požaduje okamžité ukončení násilí a volnou působnost humanitárních pracovníků. Text zdůrazňuje, že jediné řešení krize leží v rukou syrské vlády a lidu.

Přesto návrh vyvolal nesouhlas u některých členů Rady bezpečnosti. Ti se obávají, že je prvním krokem k vojenské intervenci. Nejsilněji se proti němu postavilo Rusko a podle dopisovatelů by mohlo návrh svým vetem smést ze stolu.

Britský premiér David Cameron k tomu řekl: „Jestliže by někdo hlasoval proti rezoluci, nebo se ji snažil vetovat, spadá to na vrub jeho svědomí.“ Dodal, že návrh pouze „odsuzuje represe a volá po odpovědnosti a humanitární akci“.

Britský mluvčí v OSN uvedl, že se o rezoluci bude hlasovat ještě tento týden nebo počátkem příštího.

Na město se řítí tanky

Mezitím přetrvává napětí na hranici Sýrie s Tureckem. V příhraničním městě Džisr aš-Šughúr lidé v ulicích vybudovali zábrany po zprávách, že na město směřují tanky. Město se dostalo do pozornosti v souvislosti s víkendovými protesty, po nichž vláda prohlásila, že bylo zabito 120 příslušníků bezpečnostních sil.

Před blížící se armádou prchají stovky lidí do Turecka. Turecký premiér Recep Tayyip Erdgoan oznámil, že jeho země uprchlíky přijme. Dodal, že Ankara situaci sleduje, a Damašek vyzval k toleranci. Podle agentury AP jen v noci na čtvrtek přešlo hranici tisíc lidí.

Lidé v Sýrii protestují proti režimu prezidenta Bašára Asada od února a protesty sílí navzdory tomu, že si represe podle humanitárních organizací vyžádaly přes tisíc obětí.

Reklama

Související články

V Sýrii střílejí do demonstrantů

Syrská policie v pátek opět rozháněla demonstranty střelbou. Zasahovala v Hamá, kde protestovalo 50 000 lidí. Zabito tam bylo 27 osob. Agentuře Reuters to řekl...

Výběr článků

Načítám