Hlavní obsah

Západ americký úder v Sýrii schvaluje, Rusko je pobouřeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Američané oznámili, že zničení syrské základny Šajrát bylo odvetou za chemický útok ve městě Chán Šajchún. Režim syrského prezidenta Bašára Asada ale trvá na tom, že chemické zbraně nepoužil a americký útok byl neopodstatněný.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Následky amerického náletu na letiště Šajrát v Sýrii

Článek

„Rada bezpečnosti OSN nepřijala žádnou rezoluci k tomu, aby označila viníka, a přesto byla syrská armáda napadena bez jakéhokoliv důkazu. Útok na syrskou armádu v době, kdy efektivně čelí terorismu na území Sýrie, je jasným pokusem o její oslabení, což povede k posílení různých teroristických skupin v Sýrii,“ uvedla pro Novinky syrská ambasáda v Praze.

Na stranu syrské vlády se přiklonilo Rusko, které argumentuje tím, že Američané jednali, aniž by měli důkaz, že chemické zbraně použila skutečně syrská armáda.

„Prezident Putin považuje americké údery proti Sýrii za provokaci proti suverénní vládě a porušení norem mezinárodního práva,“ prohlásil podle ČTK mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a dodal, že Američané vedli útok na základě falešné záminky.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

„Tento krok Washingtonu vážně poškozuje rusko-americké vztahy, které jsou už tak v ubohém stavu,“ dodal Putinův mluvčí. Rusko po americkém útoku oznámilo, že pozastavuje platnost ujednání s Američany ohledně zabránění incidentům při letech nad Sýrií. [celá zpráva]

Neuskuteční se navíc plánovaný telefonát Putina s Trumpem. Podle Kremlu Moskva nezavře komunikační kanál s USA, ale skončí s výměnou informací.

Evropská unie a Severoatlantická aliance naopak stojí za Spojenými státy. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že režim prezidenta Bašára Asada nese za poslední vývoj v Sýrii plnou odpovědnost.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům.Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na páteční tiskové konferenci uvedl, že útok chápe jako snahu předejít nelidským útokům proti civilnímu obyvatelstvu. „Budeme podporovat úplný zákaz chemických zbraní,“ uvedl.

Dodal, že situace v Sýrii nemá vojenské řešení, ani jednoduché politické řešení. Ale pouze ukončení války podle něj může zastavit fakt, že se každý den setkáváme s civilními oběťmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Po útoku USA na Sýrii zdražila ropa a zlato

Po útoku Spojených států na vojenskou základnu v Sýrii v pátek stouply ceny ropy. Zdražují také tzv. bezpečná aktiva, jako zlato nebo japonský jen, uvedl...

Výběr článků

Načítám