Hlavní obsah

Žádného izraelského vojáka jsme nezajali, tvrdí Hamás

• Aktualizováno

Palestinské hnutí Hamás popírá, že by zadržovalo 23letého vojáka, jehož pohřešuje izraelská armáda. Hadar Goldin zmizel v pátek v průběhu vyhlášeného příměří nedaleko Rafahu v pásmu Gazy.

Foto: ČTK/AP

Unesený izraelský voják Hadar Goldin

Článek

Ozbrojené křídlo Hamásu, Bridágy Kásam, uvedly, že o „tomto vojákovi nemá žádné zprávy“. Dodaly však, že v místě ztratily skupinu bojovníků, kteří měli za úkol útočit ze zálohy: „Domníváme se, že byli všichni zabiti při (izraelském) bombardování. Pokud tedy vojáka v boji zadrželi, pak si myslíme, že byl také zabit.“

Původně třídenní příměří v pásmu Gazy v pátek vydrželo jen hodinu a půl. Goldin a jeho spolubojovníci měli být přepadeni, když prováděli kontrolu u jednoho z podzemních tunelů v enklávě. Podle Hamásu ale klid zbraní porušil Izrael raketovým útokem. Jeho bojovníci pak prý na něj byli nuceni reagovat.

Izraelci prohlašují, že ofenzíva neskončí, dokud nebudou zlikvidovány všechny tunely, jimiž Hamás pašuje zbraně i bojovníky k útokům proti Izraeli.

Při útocích v noci na sobotu zemřelo dalších 47 Palestinců, uvedly tamní úřady. Palestinská strana tak eviduje už nejméně 1600 mrtvých, Izrael 64.

Proti akci Ochranné ostří protestovaly v pátek na Západním břehu Jordánu tisíce Palestinců. Dva z nich přišli při srážkách s izraelskými vojáky o život, uvedl server BBC.

Reklama

Související články

Před příměřím v Gaze se dál umíralo

Nejméně čtrnáct Palestinců zahynulo v noci na pátek při úderech Izraele jen několik hodin před začátkem třídenního příměří, které platí od pátku 7:00 SELČ....

Výběr článků

Načítám