Hlavní obsah

Záchranu Jihokorejců komplikují nové boje v oblasti

Novinky, ČTK, rei, Al Jazeera.net

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánská armáda zahájila ve středu vojenskou operaci v oblasti, kde radikální hnutí Tálibán již dva týdny zadržuje zbývajících 21 jihokorejských rukojmí. Agentura Reuters původně s odvoláním na místního činitele uvedla, že operace má za cíl unesené osvobodit. Později však zprávu dementovala.

Článek

Propuknutí bojů v provincii Ghazní, kde bylo 19. července uneseno 23 Jihokorejců - 18 žen a pět mužů, potvrdila i britská stanice BBC s odkazem na afghánské ministerstvo obrany. Podle ministerstva se ovšem jedná o rutinní operaci, jež nemá spojitost s unesenými Jihokorejci. V oblasti již v průběhu dne shazovaly vládní vrtulníky letáky varující tamní obyvatelstvo před zásahem.

Unesení Jihokorejci jsou podle agentury Reuters, která se odvolává na informace vedoucího okresu Karabagh v provincii Ghazní, stále naživu. Ve středu v 09:30 SELČ přitom vypršelo další a údajně poslední ultimátum Tálibánu afghánské vládě. Hnutí vyhrožuje, že začne vraždit zadržené.

Tálibán přitom už některé své hrozby splnil a zabil dva rukojmí. Nejprve hnutí zlikvidovalo vedoucího skupiny evangelíků, pastora Pae Hjong-kjuma, pak zabilo dalšího člena mise Sim Song-mina. Radikálové oba zastřelili dávkou ze samopalu. Afghánské úřady však odmítají na podmínky povstalců přistoupit.

Radikálové rozdělili unesené do malých skupinek a drží je na různých místech.

Jižní Korea žádá o pomoc Spojené státy

Jižní Korea zabití misionářů odsoudila, nadále však vyjednává s únosci i afghánskou vládou. Do Kábulu vyslala i prezidentova emisara. Rodiny unesených spolu s mnoha jihokorejskými organizacemi vyzývají Spojené státy, aby pomohly nastálou krizi dovést do šťastného konce. Odvolávají se na loajalitu Soulu vůči Washingtonu v tzv. boji proti terorismu. Jižní Korea vyslala své vojáky jak do Afghánistánu, tak do Iráku.

Kancelář jihokorejského prezidenta ve zjevné narážce na zásadu Washingtonu neustupovat požadavkům teroristů, použila opatrnější formulaci: "Vláda si je vědoma toho, jak mezinárodní společenství obvykle postupují při podobných únosech. Zároveň ale věří, že více pružnosti by se v otázce záchrany životů zadržovaných vyplatilo."

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey potvrdil, že americká a jihokorejská vláda na případu společně pracují, odmítl však podat podrobnější informace.

Reklama

Související články

Tálibán zabil uneseného Jihokorejce

Radikální afghánské hnutí Tálibán ve středu oznámilo, že zabilo jednoho z jihokorejských rukojmí. Zprávu potvrdil šéf okresu Karabagh v provincii Ghazní....

Výběr článků

Načítám