Hlavní obsah

Z humanitárního konvoje zbyly ohořelé trosky. OSN i Červený kříž stoply pomoc pro Sýrii

Ženeva
Aktualizováno

Mezinárodní Červený kříž i Organizace spojených národů (OSN) v úterý pozastavily vypravování humanitární pomoci v Sýrii. Rozhodly se tak poté, co byl o den dříve u Aleppa vybombardován konvoj s pomocí. Nálet nepřežilo podle upřesněných údajů představitele syrského Červeného půlměsíce 20 civilistů. Podle exilové organizace SOHR útočilo syrské nebo ruské letectvo, Moskva to popírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Červený kříž i OSN po náletu na konvoj pozastavily pomoc SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Velmi nás to znepokojuje. Vidíme, že se obnovuje násilí a na mnohých místech zesilují boje,“ vysvětlil agentuře Reuters Robert Mardini, ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže pro Blízký východ a severní Afriku.

Dodal, že organizace měla rozplánovány dodávky pomoci do čtyř syrských měst, ale veškeré záměry byly pozastaveny a Červený kříž nově hodnotí změny bezpečnostní situace. Pro stejný krok se rozhodla i OSN.

Při pondělním náletu u Aleppa bylo zasaženo nejméně 18 z 31 kamiónů OSN a Červeného půlměsíce v Sýrii. Podle mluvčího OSN Stéphanea Djarrice byl také zasažen sklad Červeného půlměsíce. Konvoj vezl pomoc pro 78 000 obyvatel města Urm al-Kubra v guvernorátu Aleppo.

Foto: Aleppo 24 news, ČTK/AP

Ohořelý kamión z humanitárního konvoje po leteckém útoku u Aleppa

Foto: Aleppo 24 news, ČTK/AP

Nákladní auta s humanitární pomocí poškozená při náletu u syrského Aleppa.

Při náletu zahynuli řidiči a humanitární pracovníci včetně oblastního ředitele Červeného půlměsíce Umara Barakata.

„Tým je v šoku,“ vylíčil Mardini a doplnil: „Umar byl vážně zraněn a záchranáři se k němu nemohli dvě hodiny dostat. Když byl evakuován, nebyla už na přežití šance.“

USA: Syřané i Rusové o konvoji věděli

Nálety následovaly jen krátce poté, co syrská armáda ohlásila, že příměří dohodnuté Spojenými státy a Ruskem vzalo za své.

Svědek řekl agentuře Reuters, že na vozidla zaparkovaná u střediska Červeného půlměsíce dopadlo nejméně pět raket.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Humanitární konvoj se v Sýrii stal terčem leteckého útokuVideo: Reuters

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O’Brien upozornil, že pokud se ukáže, že tento „bezcitný útok“ byl veden záměrně, pak se jedná o válečný zločin.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby prohlásil, že „syrský režim i Ruská federace“ o cílové destinaci konvoje věděly.

Moskva zásah popírá

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ruská armáda nejprve uvedla, že záležitost prověřuje, ale pak ministerstvo obrany popřelo, že by útok podnikla ruská nebo syrská letadla a obvinilo rebely.

„Veškeré informace o pohybu konvoje měli k dispozici jen extremisté, kteří tyto oblasti kontrolují,” uvedl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dodal bez dalších podrobností: „Bohužel musíme konstatovat... že našim americkým kolegům se nepodařilo oddělit teroristy od takzvané umírněné opozice.”

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám