Hlavní obsah

Z Abú Ghrajbu utekly stovky vězňů včetně špiček Al-Káidy

Bagdád

Stovky vězňů včetně čelných zástupců militantní organizace Al-Káida utekly z vězení Abú Ghrajb na okraji iráckého hlavního města Bagdád, informovala v pondělí agentura Reuters. Vězně osvobodila skupina útočníků.

Foto: ČTK/AP

Dozorci ve věznici Abú Ghrajb.

Článek

„Počet uprchlých vězňů dosáhl 500. Většina z nich byli čelní členové Al-Káidy odsouzení k trestu smrti. Bezpečnostní síly některé z nich zatkly, ale zbytek je pořád volný,“ řekl Reuters člen branného výboru iráckého parlamentu Hakim Al-Zamili.

„Očividně to je teroristický útok provedený Al-Káidou za účelem osvobození teroristů z Al-Káida,“ dodal nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Útok na věznici začal v neděli výbuchem u hlavní brány. Explodovalo auto napěchované výbušninami. Útočníci pak pronikli dovnitř. Po strážcích stříleli i z granátometů, někteří měli na sobě vesty s trhavinami. Přílivu posil pro ochranku věznice bránila druhá skupina rozmístěná u příjezdové cesty.

Při útoku zemřelo deset policistů a čtyři útočníci. Střet trval až do pondělního rána. Na pomoc musela být vyslána armádní helikoptéra.

Irák se znovu propadá do násilí mezi sunnity a šíity, kteří vedou vládu.

K podobnému pokusu o osvobození vězňů jako v Abú Ghrajbu, jejž před deseti lety nechvalně proslavilo týrání vězňů americkými dozorci, došlo o víkendu také v Tadži, asi 20 kilometrů severně od Bagdádu. Tam ale stráže útěku zadržovaných zabránily. Šestnáct vojáků a šest útočníků při tom přišlo o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám