Hlavní obsah

Vzbouřenci v Iráku zaútočili cisternami s chlórem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američané se obávají, že iráčtí vzbouřenci sáhli po chemických zbraních. Tento měsíc zaregistrovali tři útoky za pomocí cisteren s vysoce jedovatým chlórem. Poslední si ve středu na jihozápadě Bagdádu vyžádal dva lidské životy a desítky zraněných, jimž chlór poleptal pokožku.

Článek

Útoky pomocí cisteren s chlórem si zatím nevyžádaly takové počty obětí, jako útoky pomocí aut s výbušninami, ovšem počty zraněných jsou vysoké. Američané se obávají, že mohou narůst i počty obětí, jestliže se tento způsob rozšíří a začnou jej využívat i další vzbouřenecké skupiny.

V úterý přitom nálož zasáhla na severu Bagdádu cisternu s chlórem. Zemřelo pět lidí a 150 jich bylo zraněno, měli poleptanou pokožku a dýchací cesty. [celá zpráva]

První útok byl zaznamenán před třemi týdny, kdy v provincii Anbár explodovala cisterna s chlórem a výbušninami. Zahynulo dvanáct lidí.

Další Iráčanka obvinila bezpečnostní síly ze znásilnění

Čtyřicetiletá Iráčanka turkmenského původu obvinila irácké vojáky, že ji znásilnili, když prohledávali její dům v Tal Afaru na severu země. Ve středu večer vystoupila v turkmenské satelitní televizi. Vypověděla, že vojáci vnikli násilím do jejího domu, kde pátrali po vzbouřencích. Mučili ji a znásilnili. Také ji hrozili, že znásilní i její dcery, jestliže s nimi nebude spolupracovat a neposkytne jim informace o teroristech. Údajně si vojáci znásilnění nahrávali na video.

Za poslední týden jde již o druhý případ, kdy Iráčanka obvinila irácké bezpečnostní síly ze znásilnění. V úterý to udělala sunnitská žena, kterou v neděli v Bagdádu zadrželi policisté. Premiér s odvoláním na lékaře sdělil, že její obvinění je vykonstruované. [celá zpráva]

Iráčtí politici ocenili rozhodnutí Britů odejít

Irácká vláda ve čtvrtek prohlásila, že je připravena převzít bezpečnostní kontrolu nad Basrou na jihu země po stažení 1 600 britských vojáků. Iráčtí politici ocenili středeční rozhodnutí britského premiéra Tonyho Blaira stáhnout ze země 1 600 britských vojáků. [celá zpráva] Mluvčí prezidenta Džalála Talabáního Hiva Osman řekl, že krok vítá. Zapůsobí prý jako katalyzátor na iráckou armádu, aby se postavila na nohy a zajistila bezpečnost.

Podle něj je důležité, že Britové ukázali po skončení bezpečnostní operace Sindibád, že když už nejsou potřeba, dokáží odejít.

Dvě britské základny na jihu Iráku byly v noci na čtvrtek zasaženy při ostřelování raketami. Terči se staly základna v centru Basry a hotel ve městě Šat al-Arab.

Reklama

Související témata:

Související články

Série výbuchů v Bagdádu, nejméně 60 mrtvých

Poté, co američtí a iráští představitelé v Iráku včetně premiéra Núrí Málikího vyjádřili spokojenost s novými bezpečnostními operacemi a klidem v Bagdádu,...

Bagdád zažil další pumové útoky

Při pumových útocích zahynulo v pondělí v Iráku nejméně 40 lidí, desítky dalších byly zraněny. Útokům nezabránila ani rozsáhlá bezpečnostní operace, jejímž...

Výběr článků

Načítám