Hlavní obsah

Vzbouřenci se stahují z Homsu, čtvrť se konečně dočká humanitární pomoci

O víkendu začalo stahování opozičních sil ze syrského Homsu. Povstalci bojující proti syrské armádě odcházejí ze čtvrti Váir, kterou jako poslední baštu drželi pod kontrolou. Stahování probíhá na základě dohod pod patronací OSN. Obyvatelé čtvrti, kterých 75 000, se tak dočkají humanitární pomoci. Stahování vojáků potvrdil podle agentury AFP guvernér provincie Homs Talál Barazí.

Foto: Reuters

Poničená čtvrť Homsu ovládaná vzbouřenci

Článek

Dohoda uzavřená v úterý umožnila ukončit bombardování čtvrti Váir. Na jejím základě má celkem asi 3200 povstalců odejít z Homsu, který si za dlouhodobý vzdor proti syrské armádě vysloužil přezdívku hlavní město revoluce, do dvou měsíců. V první fázi má jít o 200 až 300 ozbrojených mužů. Součástí dohody je uzavření příměří, propuštění vězňů a navrácení státních institucí zpět do rukou režimu.

"Klid zbraní, který zavládl po uzavření dohody, umožnil mezinárodním organizacím ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem začít dopravovat do Váiru nejnaléhavěji potřebné potraviny a léky," řekl Barazí. "Z rozhodnutí vlády začaly být od čtvrtka přepravovány k hranicím čtvrti Váir zvýšené dodávky potravin, zeleniny, ovoce a mouky," dodal.

Loni v květnu syrská armáda po dvou letech dobyla centrum Homsu

Místní koordinační výbor, který den po dni dokumentuje vývoj syrského konfliktu, zveřejnil v sobotu videozáznam zachycující vjezd desítek kamionů s potravinovou pomocí a vozidel s vlajkami dětského fondu OSN UNICEF a Červeného půlměsíce do Váiru.

V květnu 2014 syrská armáda po dvouletém obléhání, bombardování a bojích, které zdevastovaly jeho historickou část, dobyla centrum Homsu. Na okraji města vládní jednotky nadále obléhaly čtvrť Váir.

Prorežimní síly nyní kontrolují převážnou část provincie Homs s výjimkou některých zón na severu - města Rastan a Talbísa - a Palmýry, kterou od května ovládají bojovníci skupiny Islámský stát (IS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám