Hlavní obsah

Vůdce teroristů Islámského státu abú Bakr Bagdádí je mrtev, tvrdí bezpečnostní zdroje

• Aktualizováno

Vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí je s největší pravděpodobností mrtev, napsala agentura DPA. O život přišel zřejmě při americkém náletu v Sýrii. Tvrdí to dva irácké bezpečnostní zdroje. Bagdádí se měl nacházet v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie. Když zaútočily americké speciální síly, měl mít na sobě vestu s výbušninami a údajně se odpálil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vůdce teroristů abú Bakr Bagdádí na archivních záběrech Video: Reuters

 
Článek

Pokud se smrt Bagdádího potvrdí, bude to výrazný úspěch v boji proti radikálům od úmrtí „krále teroru” a vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina v květnu 2011. Televize CNN oznámila, že armáda chce oznámit smrt Bagdádího až po sérii testů DNA a biometrických měření, které by prokázaly, že je vůdce teroristů opravdu po smrti.

Po smrti byl několikrát

O smrti Bagdádího se spekulovalo již několikrát. Organizace Islámský stát pokaždé po zprávách o úmrtí vůdce radikálů zveřejnila video nebo zvukový záznam, aby dokázala, že jejich vůdce žije. Letos v dubnu se objevilo video, na němž Bagdádí vyzval své stoupence, aby pokračovali v boji i přes ztrátu jejich „chalifátu“.

V září vůdce IS vyzval své příznivce ve zvukové nahrávce k propuštění zajatých bojovníků a jejich rodin, připomíná agentura DPA. Místo pobytu al-Bagdádího bylo přísně utajené. Na veřejnosti se objevil pouze jednou v červenci 2014, kdy v mešitě v iráckém Mosulu vyhlásil v Sýrii a Iráku chalífát.

Tehdy byl Islámský stát na vrcholu a ovládal území o rozloze až 100 tisíc kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Maďarska či Portugalska), kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí.

Spojené státy na dopadení či smrt Bagdádího již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů, kterou v prosinci 2016 zvýšily na 25 milionů dolarů (576 milionů korun). Bagdádí se tak stal nejhledanějším mužem na Zemi.

 Likvidaci teroristy má oznámit Trump

Americká média nicméně spekulují, že by smrt Bagdádího mohl ve svém projevu oznámit prezident Donald Trump. Jeho mluvčí Hogan Gidley ohlásil bez jakýchkoliv podrobností, že šéf Bílého domu pronese v 09:00 (14:00 SEČ) zásadní projev.

Sám Trump už dříve na Twitter napsal: „Právě se stalo něco velmi důležitého!“ Podrobnosti ovšem nesdělil.

Smrt Bagdádího potvrdily kromě iráckých také íránské zdroje.  „Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce Islámského státu byl zřejmě zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a stalo se to u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám