Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu byl zraněn při spojeneckém náletu, tvrdí irácká televize

Bagdád

Vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí byl podle informací irácké televize Al Sumaria ve čtvrtek zraněn při spojeneckém náletu. Zranění měl utrpět spolu s dalšími členy vedení Islámského státu poblíž hranice mezi Sýrií a Irákem. Koalice vedená Spojenými státy ale informaci nepotvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr al-Bagdádí na archivním snímku

Článek

„V tuto chvíli nemám nic, co bych mohl potvrdit,“ řekl agentuře mluvčí protiteroristické koalice Chris Garver.

Potvrdit zranění vůdce Islámského státu nemůže ani velení kurdských či arabských bezpečnostních složek na severu Iráku.

Nejmenovaný zdroj z řad kurdských zpravodajských kruhů Reuters sice řekl, že k náletu ve zmiňované oblasti došlo, kdo nebo co bylo jeho cílem ale už nevěděl.

Televize Al Sumaria uvedla, že nálet na velitelství Islámského státu v provincii Ninive byl výsledkem rozsáhlé zpravodajské práce a informace byly tak přesné, že mohl být útok proveden v době, kdy bylo v budově přítomno hned několik špiček Islámského státu.

Al Sumaria má tradičně dobré vztahy s šíitskými politiky a iráckými vojenskými veliteli, poznamenala agentura Reuters.

Těžké ztráty Islámského státu

Teroristická organizace Islámský stát okupující část Iráku a Sýrie za poslední rok utrpěla těžké ztráty a přišla o značnou část území. A pro velitele sunnitských radikálů začíná být pohyb pro zmenšujícím území IS stále nebezpečnější. Klesá také morálka jejich bojovníků a vysychají finanční zdroje.

Informace o údajném zranění al-Bagdádího přichází v situaci, kdy se irácké protiteroristické jednotky přiblížily do vzdálenosti tří kilometrů od centra Fallúdže a upevnily své pozice na jihu města. [celá zpráva]

S odvoláním na velitele vojenské operace generála Abdal Vahába Saadího to v pátek napsala agentura AFP. Akce, jejímž cílem je získat kontrolu nad jednou z posledních bašt islamistů v Iráku, podle generála pokračuje dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám