Hlavní obsah

„Smrt Americe.“ Všichni američtí vojáci jsou teroristé, uzákonil íránský parlament

– Teherán • Aktualizováno

Íránský parlament schválil v úterý novelu zákona označující všechny americké ozbrojené síly, Pentagon a osoby zapojené do zabití generála Kásima Sulejmáního za teroristy. S provoláním „smrt Americe“ byl příslušný zákon schválen jednomyslně. V současné době Írán zvažuje 13 odvetných scénářů v rámci plánu „tvrdé pomsty“ vůči Spojeným státům.

Foto: Naif Rahma, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Tamější zákonodárci současně navýšili rozpočet Íránských revolučních gard, oznámil předseda parlamentu Alí Larídžání. Na návrh íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího byl rozpočet zvýšen o 200 milionů eur, uvedla státní zpravodajská agentura IRNA.

I ten nejmírnější scénář se může pro Američany stát „noční můrou“, tvrdí tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Šamkhání.

„Američané by měli vědět, že se dosud v radě projednalo 13 scénářů pomsty. I když existuje shoda ohledně nejmírnější varianty, která by se uskutečnila, může to být pro Američany historická noční můra,“ řekl Alí Šamkhání. Podle jeho slov „odvetná operace za krev největšího íránského hrdiny nebude jedna samostatná akce“.

Šamkhání výhrůžky uzavřel větou: „Jestliže americké síly neopustí naši oblast ve stoje na svých nohou, zajistíme, že ji opustí v rakvi.“

Americké jednotky z Iráku neodejdou, Pentagon popřel slova svého velitele

Stalo se

Kásim Sulejmání zemřel při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž iráckého Bagdádu a po třech dnech pietních akcí bude v úterý pohřben ve svém rodném městě Kermán. Útok nařízený přímo americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu a Írán hovoří o odvetě.

Ani zabití Trumpa nevyváží smrt Sulejmáního, řekl íránský generál

Blízký a Střední východ

Íránské revoluční gardy (známé pod názvem Pasdaran) vznikly po revoluci v roce 1979 na obranu proti zahraničním a vnitřním hrozbám. V Íránu mají gardy významnou politickou a ekonomickou váhu.

Jejich součástí jsou elitní jednotky Al-Kuds, které mají moderní výzbroj a podporují spojence Íránu. Bojují po boku jednotek syrského prezidenta Bašára Asada a pomáhaly irácké armádě porazit Islámský stát. Podporují i libanonské hnutí Hizballáh.

Budeme vraždit vaše děti, hrozí Američanům dcera zabitého generála Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Spojené státy loni v dubnu zařadily Íránské revoluční gardy na seznam zahraničních teroristických organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám