Hlavní obsah

Vrhač bot chtěl ponížit Bushe, říká jeho bratr

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ponížit tyrana chtěl irácký novinář Muntadar Zajdí, který hodil na tiskové konferenci George Bushe v Bagdádu boty po americkém prezidentovi. Uvedl to jeho bratr Dhirgham, který pro něj občas pracoval jako kameraman.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ochranka se na novináře, který boty mrštil, vrhla a odvedla ho ze sálu.

Článek

Podle bratra byla Muntadarova akce „spontánní“ a reprezentovala názor miliónů Iráčanů, kteří chtějí „ponížit tyrana“. Novinář byl sužován nenávistí. Vadila mu „americká okupace Iráku.“ Hodně jeho reportáží zachycovalo následky války, vdovy a sirotky. Občas dokonce označoval své reportáže jako reportáže „z okupovaného Bagdádu“.

Vadila mu však nejen přítomnost amerických jednotek v Iráku, ale také to, co nazval jeho bratr „morální okupací ze strany Íránu", tedy vliv militantních šíitů na chod země, v níž za Saddáma Husajna vládli sunnité. Často podle něj pro televizi Al-Bagdádíja dělal i reportáže ze šíitské čtvrti Sadr City, které je velmi chudá a kde je časté násilí a boje.

Házení botou po Bushovi Iráčané schvalují VIDEO Reuters

Dhurgma uvedl, že je na svého bratra hrdý, i když byl jeho činem šokován. Podle ně j vyjadřuje názor většiny Iráčanů, i když americký prezident tvrdil opak. Bush po incidentu, při kterém projevil pohotovost a vrženým botám se vyhnul, uvedl, že tato bizarní akce nevyjadřuje názor iráckého lidu a shazoval ji tím, že se ve svobodných společnostech stává, že někteří jedinci chtějí přitáhnout pozornost na sebe.

Irácký novinář hodil po Bushovi boty VIDEO Reuters

Novinář je nyní ve vazbě. Nejprve u něj zjišťovali, zda není opilý nebo pod vlivem drog. Zajdího rodina chce najmout egyptské právníky, aby jej hájili.Vláda rodinu zatím nekontaktovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám