Hlavní obsah

Vojáka, jenž zabil pět Iráčanů, zprostili obvinění, aby svědčil

LOS ANGELES

Vojenský soud v úterý zprostil viny jednoho z osmi příslušníků americké námořní pěchoty, souzeného za masakr 24 civilistů v irácké Hadíse. Seržant Sanick Dela Cruz byl původně obžalován za vraždu pěti Iráčanů a hrozil mu doživotní trest vězení. Spolu s dalšími postřílel ze msty nevinné Iráčany, z nichž mnozí ještě leželi v posteli.

Článek

Seržant Dela Cruz by zproštěn obvinění výměnou za svědectví v případu. "Obvinění proti němu byla stažena 2. dubna poté, co vláda zvážila nízkou úroveň jeho viny na spáchaném zločinu," uvedla námořní pěchota. Proces se vleče, neboť se nedaří získat důkazy proti obviněným. To je zřejmě důvod rozhodnutí soudu.

V případu jsou obžalováni ještě tři další mariňáci z neplánované vraždy a čtyři čelí obvinění, že se hrůzný čin snažili zamaskovat. Postříleli 24 nevinných Iráčanů jako odvetu za bombový útok z 19. listopadu 2005, při kterém zemřel jejich spolubojovník, svobodník Miguel Terrazas. Vojáci trvají na své nevině, hájí se, že jednali v sebeobraně.

Armáda tehdy uvedla, že při explozi a následné přestřelce zemřelo na dvacet Iráčanů včetně osmi žen a tří dětí. Postupně však vyšlo najevo, že zpráva měla zakrýt masakr, kdy se spolubojovníci mstili na Iráčanech, vtrhli do jejich domů a vystříleli celé rodiny. Na nesrovnalosti nejprve upozornil lékař, který viděl těla obětí. [celá zpráva]  Případu se chopil tisk a nakonec se ukázala pravda. [celá zpráva] Masakr pobouřil Iráčany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám