Hlavní obsah

Vítězem afghánských voleb je dle předběžných výsledků Ašraf Ghaní

V zářijových prezidentských volbách v Afghánistánu zvítězil ziskem 50,64 procenta hlasů dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Jde o předběžný výsledek, který v neděli oznámila afghánská volební komise.

Foto: Reuters

Afghánským prezidentem se podle předběžných výsledků stal Ašraf Ghání. Za ním je jeho žena Rula.

Článek

Oznámení výsledků bylo kvůli technickým obtížím a podezření z podvodů několikrát odloženo.

Volby se konaly 28. září a kandidovalo v nich 18 lidí. Největší šance se dávaly Ghanímu a premiérovi Abdulláhovi Abdulláhovi. Oba se hned po volbách prohlásili za vítěze.

K volbám se zaregistrovalo necelých deset milionů Afghánců, hlas ale odevzdalo jenom něco přes dva miliony lidí. Panuje také podezření z rozsáhlých podvodů a násilí. Při útocích během předvolební kampaně a prvního kola voleb zemřelo nejméně 85 civilistů a dalších 373 lidí utrpělo zranění.

Kolem sčítání panovaly zmatky. Hlasy sčítá Nezávislá volební komise a na ni dohlíží zástupci prezidentských kandidátů. Abdulláh v listopadu své pozorovatele ze sčítání stáhl, což zkomplikovalo oznámení výsledků. V prosinci pak premiér souhlasil s přepočtem hlasů za přítomnosti svých lidí.

Jeho stoupenci v listopadu v Kábulu protestovali proti podvodům. Podle nich byly odevzdány podvržené volební lístky ve prospěch Ghaního.

Abdulláh a Ghaní byli hlavními kandidáty i ve volbách v roce 2014 a také po nich si oba připsali vítězství. Volební komise nakonec výhru připsala Ghanímu, což vyvolalo ostré protesty z Abdulláhova tábora. Ten výsledek přijal až poté, co byla s pomocí amerických vyjednávačů vytvořena vláda národní jednoty a on získal funkci premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám