Hlavní obsah

Video z amerického zásahu ve věznici Islámského státu ukazuje osvobození rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Kurdové o víkendu zveřejnili videozáznam ze společného zásahu amerických a kurdských speciálních jednotek ve věznici okupované Islámským státem. Při razii ve městě Havídža v provincii Kirkúk na severu Iráku zemřel jeden americký voják a asi dvacet bojovníků IS. Zachránit se podařilo 69 rukojmích. Unesení členové jednotek Pešmerga mezi nimi ale nebyli, pravděpodobně byli přesunuti jinam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké a kurdské speciální jednotky provedly operaci proti IS v Iráku, padl při ní jeden americký vojákVideo: Reuters

 
Článek

Komando bylo do bašty džihádistů vysláno minulý čtvrtek na základě informací tajných služeb, podle nichž se Islámský stát chystal kurdské zajatce pozabíjet.

Na videu je vidět, jak vojáci se zbraní v ruce procházejí věznici a osvobozují rukojmí.

Zásah ukázal, jak si USA Kurdů váží

Podobné osvobozovací akce jsou ze strany amerických vojáků ojedinělé. Zásah na severu Iráku tak podle agentury Reuters ukazuje, že Washington považuje v boji s Islámským státem kurdské bojovníky za klíčové spojence.

Kurdské milice se zasloužily o zastavení postupu džihádistů dále na jih a pomáhají irácké armádě, po jejímž boku bojují také šíitské milice.

Během operace padl jeden z amerických vojáků a jeho ostatky už byly přepraveny do vlasti. Seržant Joshua Wheeler podle vysvětlení Pentagonu zemřel, když se snažil uhasit požár a zachránit kurdské kolegy.

První americká oběť Islámského státu

Jde o prvního amerického vojáka, který od roku 2011 padl při bojové operaci v Iráku, a vůbec prvního Američana, jenž zemřel v boji s Islámským státem.

Podle listu The New York Times speciální jednotky podporovaly americké vrtulníky a letadla. Stroje útočily na přístupové cesty k věznici.

Islámský stát obsadil severní části Iráku loni a vyhlásil na nich stejně jako na severu Sýrie chalífát. USA vedou koalici, jejíž letadla proti Islámskému státu bojují od loňského podzimu, připomněla ČTK.

Operací se až do minulého týdne neúčastnily žádné americké pozemní jednotky, v Iráku jsou pouze armádní cvičitelé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám