Hlavní obsah

VIDEO: Televize žádá milost pro reportéra, který hodil boty na Bushe

– BAGDÁD • Aktualizováno
Novinky, ČTK, aš, ABC

Televize Al-Bagdádíja vyzvala irácké úřady, aby propustili jejího zaměstnance Muntadara Zajdího, který v neděli na tiskové konferenci v Bagdádu hodil boty po americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Oznámila to americká televize ABC.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George W. Bush uhýbá vržené botě. Vpravo irácký premiér Núrí Malikí.

Článek

Muntadar Zajdí na tiskové konferenci hodil na amerického prezidenta boty jen krátce poté, co si Bush potřásl rukou s iráckým premiérem Núrím Málikím. Muntadar Zajdí hod botou doprovodil výkřikem: "To je polibek na rozloučenou, ty pse.“

Okamžitě poté po něm skočili dva ochránci a povalili ho na zem. Pak ho vyvlekli z místnosti ven. Na podleze byly vidět stopy krve, není však jasné, čí byla.

Když novináře vyváděla americká a irácká ochranka z místnosti, stačil ještě vykřiknout: "Jste zodpovědný za smrt tisíců Iráčanů!"

Bush, který botám uhnul, poté zažertoval: "Jestli chcete znát fakta, měla velikost deset."

Ušetřete jeho život, žádá zaměstnavatel

Šéf bagdádské kanceláře televizní stanice Al-Bagdádíja, pro kterou Zajdí pracoval, uvedl, že neví, co reportéra k činu vedlo. "Od incidentu se zkouším s Muntadarem spojit, ale marně, jeho telefon je vypnutý,“ sdělil Fitjan Muhammad.

Irácká televize, která ovšem sídlí v Egyptě, už v neděli večer vyzvala iráckou vládu, aby "ušetřila Zajdího život“ a propustila jej. Vyzvala také novináře celého světa, aby podpořili propuštění Sajdího. Zatím není jasné, jaký trest může Sajdímu za jeho čin hrozit.

"Al-Bagdadíja žádá irácké úřady o okamžité propuštění novináře Muntadara Zajdího v souladu s principy demokracie a se svobodou vyjadřování, které nový (irácký) režim a americká vláda iráckému lidu slíbily... Veškerá opatření přijatá proti Muntadarovi jsou považována za projevy diktátorského režimu," uvedla televize ve svém komuniké.

:. Irácký novinář hodil po Bushovi boty. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Hodit po někom botou je v Iráku považováno za hrubou urážku. Když byla stržena v roce 2003 socha Saddáma Husajna, dav ji mlátil botami. Psa, jak Zajdí Bushe nazval, muslimové považují za nečisté zvíře.

Osmadvacetiletý Zajdí pochází ze šíitského města Násiríja. Jeden ze Zajdího kolegů Džihád Rubáí agentuře AFP řekl, že Zajdí je vlastenec a že ke svému demonstrativnímu činu vůči americkému prezidentovi se rozhodl sám. "Jeho chování by mělo být bráno jako jeho vlastní iniciativa a nemělo by být dáváno do souvislosti s touto televizí," podotkl, přičemž zdůraznil, že "taková věc se dala (od Zajdího) očekávat, protože je to skutečný patriot ve všech otázkách týkajících se Iráku".

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám