Hlavní obsah

VIDEO: Palestinci příměří nedodržují, Aškelon zasáhla raketa Grad

Novinky, CNN, ČTK, aš, Jerusalem Post,
JERUZALÉM
Aktualizováno

Radikální palestinská hnutí v úterý opět porušila dohodu o příměří uzavřenou 21. ledna. V úterý ráno dopadla na izraelské město Aškelon vzdálené 12 kilometrů od hranice pásma Gazy raketa z raketometu Grad. Ta je mohutnější a má větší dolet než podomácku vyráběné rakety Kásam, jichž od neděle na Izrael dopadlo patnáct.

Článek

Podle listu Jerusalem Post si dopad rakety nevyžádal žádná zranění, ale v místě dopadu jsou patrné škody způsobené explozí. Poškozeno bylo i jedno zaparkované auto.

Příměří přestali Palestinci de facto dodržovat už v neděli, kdy vypálili na Izrael deset raket, které si vyžádaly tři lehce zraněné. Izraelské letectvo v odvetě zaútočilo na tunely u hranice pásma s Egyptem a na policejní stanici.

V pondělí ostřelování Izraele pokračovalo, nejprve z minometů. Pak dopadla na kibuc v oblasti Ša'ar Hanegev raketa Kásam, ale nezpůsobila žádné škody.

Izraelská bojová letadla po zahájení minometné palby v pondělí vzlétla a zasáhla automobil převážející minomet nebo odpalovací zařízení na rakety. Vůz byl zničen, jeden člen jeho posádky zahynul a tři byli zraněni.

Aktuální situace připomíná polovinu prosince v době kolem vypršení půlročního příměří mezi Hamásem a Izraelem. Ostřelování Izraele postupně zesilovalo a Izrael nakonec po vánočních svátcích zahájil operaci Lité olovo, jejímž cílem bylo zamezit ostřelování území židovského státu. Po leteckých útocích následovala pozemní operace. Během tří týdnů operace zahynulo na 1300 Palestinců.

:. Auto v Aškelonu poškozené raketou vypálenou Palestinci.

Obavy, že by Izrael mohl přikročit k další operaci, se pokusil v pondělí vyvrátit ministr obrany Ehud Barak. Uvedl, že ani po aktuálním ostřelování a následných náletech nemíní Izrael podniknout velkou akci. "Nechystáme se na operaci Lité olovo 2," uvedl Barak v rozhovoru zveřejněném na zpravodajském webovém serveru YNet. Uvedl ale, že ostřelování vyžaduje protiakce. "Řekli jsme, že odpovíme, a také jsme odpověděli," uvedl Barak.

:. Izraelští pyrotechnici odstraňují zbytky rakety Grad, která dopadla na Aškelon.

Netanjahu slibuje svržení Hamásu

Aškelon v úterý v rámci své předvolební kampaně navštívil opoziční vůdce Benjamin Netanjahu. V případě volebního vítězství svého pravicového bloku Likud přislíbil svržení Hamasu v pásmu Gazy: "Zaslepená politika Kadimy (vládní strany Vpřed) nás přivedla do té situace, v níž se nyní nacházíme. Vláda pod mým vedením zbaví Hmás v Gaze moci a zastaví raketové útoky."  Opozice má šanci předčasné volby 10. února vyhrát.

Izraelský prezident Šimon Peres naproti tomu v pondělí varoval před svržením Hamásu v pásmu Gazy. "Jestliže svrhneme Hamás, pak budeme my odpovědní za Gazu, za její obnovu, rozvoj a prosperitu," řekl Peres.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám