Hlavní obsah

VIDEO: Netanjahu má šanci na návrat do křesla premiéra Izraele

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Izraelci dnes volí poslance do nového parlamentu. Jsou to čtvrté parlamentní volby v uplynulém desetiletí a stejně jako troje předchozí volby předčasné. Průzkumy dávají nejvíce šancí na vítězství pravicovému bloku Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua.

Článek

Pětina voličů nebyla do posledních chvil rozhodnuta, což dává určitou šanci i nynější vládní centristické straně Vpřed, kterou od Likudu dělí v průzkumech pouhé dva až tři mandáty.

Rozhodovat se bude o obsazení 120 poslaneckých křesel, o která usiluje 33 politických stran. Předpokládá se však, že pouze dvanáct z nich získá dvouprocentní minimum potřebné pro vstup do parlamentu.

:. Benjamin Netanjahu foto: ČTK/AP

Ústředním tématem předvolební kampaně se stala bezpečnost. Nic na tom nezměnila ani nedávná třítýdenní ofenziva proti radikálům Hamásu v pásmu Gazy.

Netanjahu u voličů bodoval, když jim připomněl, že v roce 2005, kdy Izrael k nelibosti pravicových kruhů stáhl z pásma Gazy armádu i osadníky, říkal, že v budoucnu budou rakety vypalované z tohoto území ohrožovat velká města jako Ašdod a Aškelon. Přesně kvůli tomu zahájil v prosinci Izrael ofenzívu, která stála životy 1300 Palestinců.

Netanjahu v tomtéž duchu v kampani kritizoval mírové kroky současné vlády a tvrdil, že stáhne-li se podobným způsobem Izrael ze západního břehu Jordánu, dočká se mezinárodní letiště u Tel Avivu bombardování.

Strašák Izraelců: Hizballáh, Hamás a Írán

Pozorovatelé přiznávají, že ofenzíva v Izraelcích posílila pocit hrozby z bezprostředního sousedství a že i proto se jich nyní většina kloní k programu pravice. Jeden z analytiků řekl, že tento trend dokáže vysvětlit třemi slovy: Hizballáh, Hamás, Írán. Proti libanonskému Hizballáhu současná vláda bojovala v roce 2006, ale Hizballáh se prohlásil vítězem a postup vlády byl v Izraeli později velmi kritizován.

Podle průzkumů jsou pravicové strany schopny získat dohromady 65 mandátů. Likud by ale musel vládu sestavit s pomocí ultranacionalistických a ortodoxních stran, což by zřejmě bylo zničující pro mírové rozhovory s Palestinci a podle všeho by to také zkomplikovalo vztahy s novou americkou vládou.

Strana práce v průzkumech až čtvrtá

V případě vítězství strany Vpřed by se její vůdkyně Cipi Livniová ocitla v situaci, v níž byla loni na podzim. Po rezignaci premiéra Ehuda Olmerta tehdy dostala jako nově zvolená předsedkyně největší vládní strany za úkol sestavit koaliční kabinet, což se jí nepodařilo, takže byly vypsány předčasné volby.

Nejúspěšnější kampaň vedl radikální pravicový politik Avigdor Lieberman a jeho strana ruských imigrantů Izrael je náš domov. Její preference postupně narůstaly, takže nakonec v průzkumech skončila třetí s nadějí na 19 křesel. Teprve za ní skončil dnešní největší koaliční partner strany Vpřed – Strana práce Ehuda Baraka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám