Hlavní obsah

V září zemřelo v Iráku nejméně vojáků USA od léta 2006

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda během září ztratila v Iráku 63 vojáků. Jedná se o nejnižší počet amerických ztrát na životech od července 2006. Uvedly to armádní zdroje USA a agentura AP.

Článek

"Je to pořád příliš mnoho," uvedl vojenský mluvčí Mark Fox. "Trend jde ale tím správným směrem," dodal.

V Iráku od začátku invaze v březnu roku 2003 zemřelo nejméně 3 804 členů armády USA, v červenci 2006 zde zahynulo 43 Američanů.

V neděli zemřel jeden americký voják během vojenských operací na východě Bagdádu. Koaliční jednotky zabily o víkendu přes 60 povstalců, většina z nich patřila podle USA k teroristické organizaci al-Kájda. Boje proběhly na severozápad od hlavního města.

Ambasáda USA kritizovala rozhodnutí amerického Senátu

Americká ambasáda v Iráku se přidala ke kritice nezávazného rozhodnutí Senátu USA, který minulý týden navrhl, aby byl Irák rozdělen na tři části podle etnického kritéria a aby byly omezeny pravomoci centrální vlády. Podle navrhovatele rezoluce, demokratického senátora Josepha Bidena, by mělo dojít k dohodě tak, jak tomu bylo po válce v Bosně.

Celkem devět stran, jak šíitských, tak sunnitských, toto rozhodnutí odsoudilo. Podle nich by to snížilo suverenitu země. Politikové uvedli, že se společně pokusí navrhnout zákon, který by zakazoval rozdělení Iráku.

V pátek premiér Núrí al-Málikí uvedl, že "rozdělit Irák je problém a podobné rozhodnutí by znamenalo katastrofu".

Irácká ústava předpokládá federální systém s tím, že šíité na jihu, Kurdové na severu a sunnité v centru země mohou ustanovovat provincie s nezanedbatelnou atuonomií.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránský diplomat nabídl USA pomoc v Iráku

Írán pomůže Spojeným státům stabilizovat Irák, jestliže Washington stanoví časový plán pro stažení svých vojsk z Iráku. V rozhovoru, který v pondělí vyšel...

Výběr článků

Načítám