Hlavní obsah

V uprchlickém táboře v Iráku denně umírá dvacet dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrtí je akutně ohroženo mnoho dětí z rodin, které byly nuceny uprchnout před ozbrojenci ze skupiny Islámský stát (IS) v severním Iráku a nyní pobývají v uprchlickém táboře. Podle německého lékaře Hüseyina Bektase, citovaného agenturou DPA, tam denně umírá dvacet dětí.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Bezprizorní jezídská rodina před branami Mosulu

Článek

Bektas pochází z Hannoveru a pracoval jako humanitární pracovník v uprchlickém táboře na irácko-turecké hranici, kde bylo připraveno první krizové centrum pro uprchlíky ze severního Iráku. Podle Bektasových údajů zde žije nyní asi 190 000 lidí.

V teplotách kolem 45 stupňů Celsia trpí podle jeho slov vyčerpáním především malé děti. "V Německu bych okamžitě 70 procent těchto dětí poslal na jednotku intenzivní péče," prohlásil podle DPA Bektas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mnoho dětí má silné střevní problémy nebo zápal plic. Lékaři se navíc potýkají s velkým počtem pacientů - na jednoho lékaře tu připadá 300 pacientů za den. "Každý druhý pacient je dítě. A především malé děti, ve věku do čtyř let, mají vážné zdravotní problémy," uzavřel lékař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám