Hlavní obsah

V Turecku zastřelil policista ruského velvyslance v odplatě za Aleppo

– Ankara • Aktualizováno

Ruského velvyslance Andreje Karlova (62) zastřelili v pondělí v Turecku na vernisáži výstavy fotografií v Ankaře. Ambasador podlehl zraněním, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Atentátník křičel, že jde o odplatu za bombardování Aleppa a křičel slogan radikálů z bývalé Fronty an-Nusra. Podle ministra vnitra byl střelcem 22letý policista, který nebyl ve službě.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Útočník krátce poté, co zastřelil ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova.

Článek

Reportér listu Hürriyet, který byl na vernisáži přítomen, uvedl, že návštěvníci utekli, když útočník vypálil do vzduchu. Pak namířil na velvyslance a střelil ho do zad. Podle listu Daily Sabah stiskl spoušť osmkrát. Postřelil další tři lidi a zničil také některá z vystavených děl.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov těsně před tím, než byl zastřelen na vernisáži fotografií v Ankaře.

Karlov byl podle listu Daily Sabah hospitalizován, to však mluvčí ruského ministerstva zahraničí popřela: „Dostali jsme novou informaci, která nepotvrzuje zprávu o hospitalizaci ruského velvyslance.” Pak oznámila, že velvyslanec je po smrti: „Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov dnes podlehl zraněním, která utrpěl při dnešním útoku.”

Střelbu zachytily kamery.

Podle reportéra Hürriyetu útočník vykřikoval Allahu akbar. Pak přešel do turečtiny: „Pamatujte na Aleppo! Pamatujte na Sýrii! Dokud nebudou naši bratři v bezpečí, neužijete si ani vy bezpečí.” Hrozil odplatou jeden za jednoho. Po zasažení velvyslance vykřikl heslo radikálů z bývalé Fronty an-Nusra. „Plníme rozkazy džihádu.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila galerii v Ankaře, kde byl zastřelen ruský ambasadorVideo: Reuters

Pachatele se podle sdělení turecké agentury Anadolu podařilo „neutralizovat”. Starosta Ankary uvedl, že policista, který nebyl ve službě, byl zastřelen.

Ministr vnitra Süleyman Soylu sdělil, že útočníkem byl dvaadvacetiletý policista Mevlüt Mert Altınta, který se narodil na západě země v Söke. Dva a půl roku sloužil u pořádkové policie.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turečtí policisté u galerie, kde postřelili ruského velvyslance.

Podle TASSu velvyslanec zahajoval v galerii moderního umění výstavu fotografií Rusko tureckýma očima. Na podobných akcích ho nedoprovázela soukromá ochranka, podotkl list Hürrriyet.

Atentátník se tvářil, jako by se staral o bezpečnost velvyslance.

Ruské velvyslanectví připsalo útok islámským radikálům. Ruské ministerstvo čin považuje za teroristický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám